2024. március 29., péntek

Aleksandar Vučić a Hilandaron tölti a karácsonyt

A Julianus-naptár szerinti szentestét és karácsony napját Aleksandar Vučić államfő a Sveta gora-i (Szent Hegyi) Hilandar monostorban tölti. Mint arra a Novosti napilap rámutatott, az elmúlt két évtizedben ez lesz az első alkalom, hogy államfő látogat ebbe a kolostorba.
Aleksandar Vučić részt vesz a mai, szentesti, majd az éjfél utáni és másnap, csütörtökön az ünnepi liturgián is, fejet hajtva a Hilandar legismertebb, a Háromkezű Istenszülő (Bogorodice Trojeručice) és a Szoptató Istenszülő (Bogorodice Mlekopitateljnice) ikonok előtt.
Az államfő sajtóirodájának közleménye szerint Vučić elbeszélget majd Metodijéval, az apátság igumenjével, aki ismerteti a monostor életét, és bemutatja azokat a szentélyeket, amelyek a 2004-es tűz martalékává váltak, ám sikerült őket felújítani. A tűzesetben nyolc épületi egység károsodott meg, egyebek között odaveszett Milutin király étkezdéje is, amit még a 14. században építettek.
A Novosti lap meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy az államfő hajlandóságot mutat további összegeket folyósítani a Hilandar felújítására.
Tomislav Nikolić, korábbi államfő tisztsége alatt ugyan többször is ellátogatott ebbe a monostorba, ám azok magánjellegű látogatások voltak, előtte csupán Vojislav Koštunica kormányfő tett hivatalos látogatást Szent Száva és Szent Simeon hagyatékánál, még 2006-ban.