2024. április 20., szombat

Különleges szilveszter, kihívásokkal teli új év

Különleges szilveszterrel zárult a most már mögöttünk levő különleges év. Talán 2020-ra úgy fogunk gondolni, mint a járvány évére, az eltakart arcokra, a távolságtartásra (minden értelemben), a betegségre, a félelemre, a földrengésekre… De nem csak rosszat hozott, gondokkal járt ez az év. Volt aki sikert könyvelhetett el, másoknak új családtagot hozott, voltak akiket lelassított, egymásra utalt. Tény, hogy a család sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint bármikor.

A koronavírus-járvány nem csak Szerbiát, az egész világot megváltoztatta. A világ államai rettegtek a szilveszter éjszakától, hiszen tömegeket mozgat meg minden évben ez az éjszaka, így különböző intézkedéseket hoztak. Voltak olyan országok, ahol kijárási tilalmat rendeltek el, így például Brazíliában a katonaság vonult ki az utcákra, máshol a polgárok lelkiismeretére bízták, hogy cselekszenek. Ausztráliában például megtartották a világraszóló tűzijátékukat a Sydney-i kikötőből, ám csupán élő közvetítéssel lehetett megcsodálni azt. New Yorkban a Time Square-en is felkúszott a fénygömb, ám a tömeg azt ezúttal nem csodálhatta meg. Dubaj viszont pazar tűzijátékkal ünnepelt a Burzs Kalifa toronynál, míg Vuhanban, ahol szinte felszámolták a vírust, ez éjszaka valamivel szerényebben ünnepeltek, mint máskor.

Szerbiában is az év legpompásabb és legzajosabb éjszakája sokkal nyugodtabb volt, mint ahogy azt a korábbi években megszoktuk. Ugyan nem volt szabad szilveszterezni, sőt ezúttal a pótszilveszter megszervezése is tilos volt, készülődésből azonban nem volt hiány. Az emberek napokkal korábban már megrohamozták a vegyeskereskedéseket, hiszen több napra kellett bekészíteni a hosszú hétvége miatt, illetve hiába a válságstáb figyelmeztetése, miszerint nem szabad házibulikat szervezni, sokan mégis tágabb családi, vagy baráti körben töltötték az év utolsó éjszakáját. A közösségi oldalakon többen is fényképekkel jelezték, ők bizony jókedvvel és jó társasággal vetették magukat az új évbe. És bár a nagyobb városokban országszerte lemondták a szabadtéri tűzijátékot, jótékonysági célra felajánlva az erre szánt összeget, soha ennyi kis tűzijáték nem volt, mint az idén. Egymás után repkedtek a rakéták, perceken keresztül, nemcsak a fővárosban, hanem a székvárosban és a kisebb városok területén is. Hiábavaló volt az állatvédők figyelmeztetése és kérése a pirotechnika kedvelői felé, hogy ne használják azokat, mert a macskákat és a kutyákat megijeszti a robbanó hang. Sokan arra készültek, hogy újra a házi kedvencek nyomába kell majd eredni, ám megdöbbentő, hogy a kutyák és macskák mellett, talán az enyhe idő miatt, idén több madár esett a robbanó szerkezetek áldozatául (Európa-szerte), mint arról a korábbi években beszámoltak.

Belgrád utcái az év első napjaiban szinte kiürültek. Nagyon sokan döntöttek úgy, hogy az ünnepeket, a szilvesztert és a pravoszláv karácsonyt is, valahol vidéken, a hegyekben töltik. Habár láthatóan csökkent a közlekedés az ország utain, tragikus kimenetelű balesetekről, illetve más tragédiákról is beszámoltak a híradások, csak jelentősen kisebb számban kellett interveniálni, mint a korábbi években. A visszafogott ünnepléssel nem csak a szerbiai statisztika „javult”, Franciaországban a hatóságok arról számoltak be, hogy 41 százalékkal kevesebb autót gyújtottak fel az utcákon, mint a korábbi években. Vagyis sok esetben tapasztalható a mértékletesség, de bölcsességet nem hozott az új év. Kétségtelenül más volt az idei szilveszter, mégis sok szempontból ugyanolyan, hiszen voltak, akik nem voltak hajlandók lemondani semmiről, a barátokról, a társaságról, az italról és az ittas vezetésről, vagy az agresszív viselkedésről sem… Franciaországban napokig tartó rave-party felszámolásával küzdöttek a hatóságok, Németországban pedig a síelőket próbálják visszafordítani a síközpontoktól és a tömeges kirándulásoktól.

Mindenkinek mást jelent a mögöttünk levő év, kinek szomorúságot, kinek változást, sikereket, bárhogyan is legyen, az új év új reményeket hoz. A 2020-as év jól érzékeltette, hogy nem tudjuk sem megtervezni, sem pedig előrelátni, mit hoz nekünk az új időszak, az viszont biztos, hogy új kihívások előtt állunk. Ehhez kívánok én mindenkinek újult erőt és kitartást!