2024. április 25., csütörtök

Csökkent az aktív fertőzöttek száma Szabadkán

A Szabadkai Gerontológiai Központban és a Szabadkai Közkórházban az ünnepek után megkezdődhet a felhasználók és a dolgozók oltása

Az ünnepek után várhatóan megkezdődik a Szabadkai Gerontológiai Központ felhasználóinak és dolgozóinak, valamint a Szabadkai Közkórház egészségügyi dolgozóinak a koronavírus elleni védőoltása, adta hírül a Pannon RTV újév másnapján. Brankica Tešanović, a Szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója a televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az intézmény 168 felhasználója és 24 dolgozója jelezte, hogy beoltatná magát koronavírus elleni vakcinával. Hozzátette, hogy várhatóan az ünnepek után kezdődhet meg a felhasználók és dolgozók oltása. Az igazgató továbbá elmondta, hogy a központ 460 felhasználója közül jelenleg senki sem fertőzött. A dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vírus ne kerüljön be a gondozottak közé.

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház járványügyi szakorvosa elmondta, hogy az intézmény 150 egészségügyi dolgozója jelentkezett az oltás felvételére.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Azok, akik úgy döntöttek, hogy felveszik a vakcinát, az oltás előtt egy jóváhagyási nyilatkozatot írnak alá. Az egészségügyi dolgozók listáját, akik a beleegyezésüket adták az Pfizer-vakcinával való oltásra, már lezártuk. Az ünnepek elmúltával, az elkövetkező napokban várhatóan ezek a vakcinák meg is érkeznek majd. A listákat elküldtük, és mi készen állunk az oltás megkezdésére – nyilatkozta a Pannon RTV-nek a járványügyi szakorvos.

Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Szabadkán jelenleg csökkenő tendenciát mutat. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet hétfői jelentése szerint a járványhelyzet a tartomány egész területén rendkívüli. Az intézmény adatai szerint az aktív koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt héten csökkent, de a megbetegedések száma továbbra is magas. Szabadkán a 2020-as év utolsó napján több mint 1500 fertőzöttet tartottak nyilván, a vasárnapi jelentés szerint 1300-at, a hétfői adatok szerint pedig valamivel több mint 1200 aktív fertőzött van a városban.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet hétfői adatai szerint az észak-bácskai körzetben az elmúlt 24 óra alatt újabb 53 személynél regisztrálták a koronavírus-fertőzést. Szabadka Város területén 47 személy tesztje volt pozitív, míg Kishegyes községben 4, Topolya községben pedig 2 fertőzöttet regisztráltak.

Azon polgároknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázzal, légzési nehézséggel küzdenek, köhögnek, mellkasi fájdalmuk van, illetve nem éreznek szagokat és ízlelésüket is elveszítették, továbbra is a Szabadkai Egészségház két Covid-rendelőjében kell jelentkezniük. A Harambašić, valamint az Eugen Kumičić utcában lévő rendelő 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.