2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Szárnyal a magyar lány

Két rangos terepkerékpáros (cyclocross) versenyt nyert egymás után Belgiumban a magyar Vas Kata Blanka. A 19 éves magyar bajnok előbb a Bredenében rendezett Ethias Cross viadalon diadalmaskodott szerdán, több mint egyperces előnnyel a háromszoros szakági világ- és Európa-bajnok Sanne Cant előtt úgy, hogy ráadásul egyszer el is esett. Ahogy a velo.hu szakportál kiemelte, ez volt az első magyar győzelem a legrangosabbnak számító belga versenyek egyikén. Blanka szombaton megismételte a teljesítményt, hiszen Gullegemben is nyert, ugyancsak kényelmes előnnyel célba érkezve.

Vas három szakágban is kiemelkedő versenyző. 2020-ban cyclocrossban és hegyikerékpárban is vb-ezüstérmes volt az U23-as korosztályban, a felnőttmezőnyben is rendre bizonyít, a terepkerékpáros világkupa-sorozatban a negyedik helyen áll, az országúti mezőnyversenyben és hegyikerékpárban felnőtt magyar bajnok.

Döntés előtt a Tour résztvevői

A tokiói olimpiára tervezett karanténszabályok állíthatják döntés elé azokat a kerékpárosokat, akik az ötkarikás játékok előtt a Tour de France-on vagy a női olasz körversenyen szerettek volna rajthoz állni. A Cyclingnews szakportál kiemelte: az olimpia előtt – jelen állás szerint – minden résztvevőre kéthetes kötelező karantén vár, márpedig a férfiak francia körversenye július 18-án zárul, a japán fővárosban pedig hat nappal később, július 24-én rendezik a mezőnyversenyt. A nők legrangosabb viadalának számító Giro Rosa július 11-én ér véget, épp 14 nappal a július 25-ei olimpiai mezőnyverseny előtt.

Korábbi elképzelések szerint a két viadalon részt vevő bringásokra és stábtagokra rövidebb karantén várt volna. Amennyiben viszont mindenkire vonatkozni fog a kéthetes előírás a játékokon való szereplés előtt, úgy több kerékpárosnak is választania kell a körversenyek és az olimpiai részvétel között.

A nyárra halasztott tokiói olimpiát a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között rendezik meg.