2024. április 20., szombat

Koncert Beethoven tiszteletére

Vitkay-Kucsera Ágota és Jelena Simonović-Kovačević hangversenyét e hó 13-án láthatjuk a Szerbiai Rádió és Televízióban

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

Az óesztendőben Ludwig van Beethoven kiváló művész zenei zsenialitásának akart tisztelegni a világ születésének 250. évfordulójára. A híres Berlini Filharmónia pompásan emlékezett meg erről a jubileumról Berlinben, a Brandenburgi kapu előtt a IX. szimfónia előadásával. Európa- és világszerte, hazánkban is százával tervezték a koncerteket, a pandémia miatt azonban globális szinten, a koronavírus miatt, a hangversenyek java részét lemondták.

Az újvidéki Vitkay-Kucsera Ágota szopránénekesnő és Jelena Simonović-Kovačević zongoraművésznő Beethoven tiszteletére címmel a komponista születésének 250. évfordulója alkalmából (Bonn, 1770. december 16. – Bécs, 1827. március 26.) szólódalaiból 2020. december 27-én az Egység Művelődési Állomáson hangversenyen bemutatták ennek a kiváló zeneszerzőnek német költeményekre komponált szerzeményeit a koncertre meghívott kis számú közönségnek.

Jelena Simonović-Kovačević zongorakíséretében Vitkay-Kucsera Ágota előadta J. W. Goethének a Sehnsucht c. szövegére az Andante poco Adagio, Poco Andante, Poco Adagio és Assai Adagio c. négy Beethoven-szólódalt. Ezután Beethovennek az Alois Jeitteles szövegére komponált An die Ferne Geliebte/A távoli kedveshez (op. 98., 1816.) c. ciklus dalai csendültek fel az énekesnő és zongoraművésznő előadásában.

Vitkay-Kucsera Ágota nagy átéléssel énekelte az Ich liebe dich/Szeretem önt, a Wonne der Wehmut/Élvezet a melenkóliában, az Andenken/Emlékezés, a Mit einem gemalten Band/Színes szalaggal, az Egmont, a Freudvoll und leidvoll/Örömteli és szomorú, valamint a Der Kuss/Csók c. szerzeményeket. A színvonalas hangversenyen a ritkán előadott Trinklied és Punchlied c., ismeretlen szerzők szövegére szerzett Beethoven-bordalokat is élvezhettük. Ezeket a nem mindennapi műveket szinte lehetetlen hallani Szerbia koncertpódiumain.

Vitkay-Kucsera Ágota szopránénekesnő nemcsak a saját szólóénekesi karrierjét építi hazai és külföldi sikeres fellépéseivel, hanem két doktorátusával rendes egyetemi tanárnőként az Újvidéki Művészeti Akadémián a növendékeknek adja át szaktudását és tapasztalatát. Számos szakmai továbbképzést vezetett, több tanulmány és könyv szerzője. Lelkiismeretes és sikeres munkájáért több díjjal tüntették ki.

Jelena Simonović-Kovačević 1988-ban az Újvidéki Művészeti Akadémián Kemal Gekić osztályában diplomázott, mesteri fokozatot New Yorkban szerzett a Siracusai Egyetem zongora szakán Vei-Ji Jang növendékeként. Az Egyesült Államokban, a Missouri Egyetemen, zongorapedagógia szakon írta be a mesterképzést. Jelenleg doktori tanulmányainak befejező évén tanul az Újvidéki Művészeti Akadémián, mentora Kemal Gekić. 2014 óta ezen az akadémián a Zongorapraktikum Tanszékén dolgozik, 2018-tól pedig ennek a katedrának a vezetője. Szólistaként és kamaraegyüttesekkel számos koncerten lépett fel mind Szerbiában, mind külföldön.

A Beethoven tiszteletére c. újvidéki koncert elsősorban az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Városi Művelődési Tanács, valamint a kultúrát támogató szakemberek önzetlen támogatásával, közreműködésével valósult meg.

A színvonalas produkciót az érdeklődők január 13-án láthatják a Szerbiai Rádió és Televízióban, valamint a vizitns.rs platformon.

Nyitókép: Fotó: Bozsoki Valéria