2024. április 20., szombat

Kon: nem szabad tétlenkedni a védőoltással

Predrag Kon járványügyi szakember szerint az immunizáció körüli tétlenkedés a lehető legrosszabb, amit tehetünk, és csak késlelteti a járványhelyzetből való kilábalást. A Szerbiai RTV műsorában hangsúlyozta, hogy a védőoltás nem állhat, ha megérkezik Szerbiába, hanem azonnal fel kell használni.

– Nincs mire várni! Én csodálkozom azon is, hogy már nem használták föl teljes egészében azt a mennyiséget, ami itt van. Minden nap fontos, ezért ami csak érkezik, mielőbb fel kell használni – mondta a Köztársasági Válságtörzs tagja.

Emlékeztetett, hogy Izraelben tíz nap alatt egy millió embert oltottak be koronavírus elleni védőoltással, és ez közvetlenül kihatással lesz a járvány további alakulására.

– Az első két hullám után úgy mértük fel, hogy Szerbiában a lakosság 20,7 százaléka szerzett valamiféle immunitást. Feltételezzük, hogy a harmadik hullámban ez az arány 35-40 százalékra ugrott. Ahhoz viszont, hogy az eddigihez hasonló hullámoknak elejét vegyük, a polgárok 60 százalékának kell immunitással rendelkeznie. A vírus tényleges visszaszorításához azonban a lakosság kb. 80 százalékos immunitására van szükség. Ez három millió, sőt ennél is több beoltott embert jelent – mondta Kon.

Hozzáfűzte, hogy a védőoltással várható a járványhelyzet csillapodása, noha pravoszláv karácsony után – különösen Belgrádban –, intenzív megbetegedési hullámra lehet számítani.