2024. április 19., péntek
DAKAR-RALI

Egy címvédő máris búcsúzott

A kamionosoknál az orosz Karginov másfél órás hátrányt szedett össze

Vasárnap elkezdődött a 2021-es Dakar-rali érdemi része, amelyet a szaúd-arábiai Dzsedda és Bisa között vezettek a versenyzők 623 kilométer távolságon.

Az első komoly szakasz máris „áldozatot” követelt, mert a kamionosoknál mindjárt bajba került a címvédő Andrej Karginov, aki 2020-ban a kezdettől a végéig dominált a legnagyobb járművek mezőnyében. A kategóriában a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió a vasárnapi szakaszon 19. lett, és az összetettben a 16. helyen áll. Ebben a kategóriában a francia navigátorral és szerelővel közösen induló Darázsi Zsolt a 40. pozícióból folytathatja a viadalt.

Az autósok mezőnyében a címvédő spanyol Carlos Sainz megnyerte a szakaszt, a francia Stéphane Peterhansel 25 másodperc lemaradással a második lett, a tavalyi második Nasszer al-Attijahnak (katari, Toyota) volt egy kis gondja, s 12,34 perces hátrányt szedett össze. A klasszikus raliban már-már legendás francia Sébastien Loeb csak a 22. helyen ért be. Éjszaka ért célba a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros, így jelentős időhátránnyal érkeztek meg, de készültek a mai folytatásra, a verseny honlapja szerint pedig el is tudnak majd rajtolni a Bisha és Vadi ad-Davaszir közötti 457 kilométeres gyorsaságin.

A motorosoknál jó hír, hogy a partiumi Gyenes Emánuel vezeti a szerelők nélküli mezőnyt. Most a 34. helyen ért célba 41 perces lemaradással, a szabadkai Saghmeister Gábor pedig több mint háromórás hátrányt szedett össze, így az említett kategóriában a 25., összesítettben pedig a 90. helyen áll.

Az éllovasok, motorok: 1. Toby Price (amerikai, KTM) 3:43:58 óra. Szerelő nélküli motorosok: 1. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 4:28:36 óra. Autók: Carlos Sainz (spanyol, Mini) 3:12:20 óra. Quadok: Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 4:32:12 óra. Kamionok: Dmitrij Szotnyikov (orosz, Kamaz) 3:24:58 óra.

Hétfőn a 2. szakasz Bisa és Vadi ad-Davasir között terül el 685 kilométeren, a mért táv 457 kilométer.