2024. április 20., szombat

Gyógyszerügynökség: A védőoltások biztonságosak

A szerbiai Gyógyszerek és Egészségügyi Eszközök Ügynöksége (ALIMS) szigorúan ellenőrzi az országba érkező vakcinákat, így a lakosok biztosak lehetnek abban, hogy hatékony és biztonságos szereket alkalmaznak a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette ki Pavle Zelić, a gyógyszerügynökség képviselője.

Az eddigiekben két vakcinát hagyott jóvá az országos ellenőrző szerv. Mint ismeretes, először a Pfizer vakcináját engedélyezték, majd a múlt év utolsó napján hivatalos engedélyt kapott Szerbiában a Sputnjik védőoltás is. Az első adag orosz vakcina december végén érkezett az országunkba, és már az elkövetkező napokban megkezdődhet a tömeges alkalmazása – hangzott el a Szerbiai RTV reggeli műsorában. Zelić kiemelte, hogy a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzik a szállítmányokat, de ez nem azt jelenti, hogy ne kellene megfelelniük az országunkban érvényben levő szigorú kritériumoknak.

Az országos gyógyszerügynökség egyébként elsősorban az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió szabványai szerint engedélyezteti a Szerbiába érkező gyógyszeripari termékeket. „Az első védőoltásokat az idősotthonok lakói kaphatták meg december 24-én, és azóta is figyelemmel kísérjük az esetleges mellékhatásokat” – mondta Zelić. Hangsúlyozta, hogy az eddig beoltottak közül csupán egynél jelentkeztek problémák az első 24 órában, így a lakosok biztosak lehetnek abban, hogy „Szerbiában a tömeges oltással reménykeltő időszaknak nézünk elébe”.

Az ügynökség képviselője elmondta azt is, hogy további vakcinák ellenőrzésére is felkészültek, és a megfelelő dokumentáció érkezésének pillanatában megkezdik a kivizsgálásukat.