2024. április 19., péntek

Terék Anna Háttal a napnak című könyve 2020 legkiemelkedőbb alkotása a kulter.hu szerint

A magyarországi kulter.hu kultúrportál idén a topolyai Terék Anna Háttal a napnak című verseskötetét választotta meg a 2020-as év legkiemelkedőbb irodalmi alkotásának. Az online platform minden évben kiválasztja a top 10 kortárs magyar irodalmi alkotást. A kulter.hu úgy fogalmazott: „2020 a magyar irodalomban az élet más területeihez képest egész jó év volt. De talán túl nagy volt a zaj és túl kevés a személyesség, ezért sem jutott sok újonnan megjelent irodalmi műnek igazán nagy figyelem. Pedig a kortárs költészet és próza sok kötetnyi kiváló alkotást tud felmutatni.”

A listán olyan írók, költők szerepelnek, mint Zoltán Gábor, Bereményi Géza, Tompa Andrea, Térey János vagy éppen Szilasi László. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a kulter.hu szerzője mégis a vajdasági származású költőt, Terék Annát állította legfrissebb kötetével, amely az újvidéki Forum és a budapesti Kalligram Kiadó közös gondozásában látta meg a napvilágot. 

A Háttal a napnak című alkotásról a kulter.hu úgy vélekedik, hogy „semmilyen radikális követelése, ajánlata vagy önmagában nagyon újszerű nyelvi megoldása nincsen a kötetnek, és mégis egyszerre újítja meg a magyar nyelvű istenes költészetet, vallomásos és élménylírát, gyászköltészetet.” 

A top 10 könyvről szóló beszámoló nem kisebb dicsérettel zárul, minthogy a Háttal a napnak a szerző szerint a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alkotása, a 2020-as év legkiemelkedőbb könyve.