2024. április 25., csütörtök

Franciaország: illegális rave-party, Mexikóváros: sorbanállás oxigénért

Az új évben sem lazíthat Nyugat-Európa legtöbb országa a járványügyi intézkedéseken. Miközben a fejlett világban mindenütt elkezdődtek az oltási programok, a fertőzések száma is magas, részben a brit földön felbukkant, a korábbinál fertőzőképesebb mutáció miatt.

Franciaország: újabb szigorítások és illegális rave-parti

Franciaország tizenöt megyéjében szombattól két órával előrehozták a kijárási tilalom kezdetét, este nyolcról hat órára. Bár az országban kis mértékben csökken a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók száma is, január elsején is 133 halálesetet jelentettek.

Szerepe lehetett a döntésben annak, Bretagne-ban szilveszterkor egy 2500 fős illegális rave-partit tartottak, amelyet a helyi csendőrség sikertelenül próbált feloszlatni. A résztvevők egy kisebb csoportja felgyújtott egy csendőrautót és megdobálta a rendfenntartókat. Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy a környékben mozgósítható mintegy száz csendőr nem tudott volna komolyabb erőszak alkalmazása nélkül úrrá lenni a két ipari hangárt kibérelő bulizókkal szemben, ezért megelégedtek azzal, hogy lezárták a környéket, és a buli hírére más régiókból, de még külföldről is érkezőket nem engedték be. Végül szombat hajnalban sikerült az egyik hangárban elhallgattatni a zenét, és kikényszeríteni, hogy a résztvevők egy része elinduljon haza, de még szombat délelőtt is több százan tartózkodtak a helyszínen. A rendőrség zenei jellegű ünnepi rendezvény tiltott szervezése és hivatali személy elleni szándékos erőszak miatt indított vizsgálatot.

Egyesült Királyság: tombol az új mutáció

Az Egyesült Királyságban az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma negyedik napja meghaladja az ötvenezret, január elsején több mint hatszáz halottja volt a járványnak. Ezt jelentős részben a nemrég felfedezett, a korábbinál fertőzőképesebb koronavírus-mutáció okozza. Bár korábban a kormány azt remélte, hogy év elején újranyithatnak legalább az általános iskolák, ez a lehetőség egyre távolibbnak tűnik. Több londoni kórház is a teljesítőképessége határán van, az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt újra üzembe helyezik a tavasszal már bevetett tábori kórházakat.

Amerika: sorbanállás oxigénért

Az Egyesült Államokban 2021 első napján az igazolt koronavírusos esetek összesített száma átlépte a húszmilliót. Miközben az országban már több mint tizenkétmillió embert oltottak be valamelyik engedélyezett vakcinával, több államban, például Floridában és Kaliforniában is túlterheltek a kórházak, és magas a halálozások száma.

Oxigénért álltak sorba Mexikóvárosban január elsején. A kórházak szintet teljesen megteltek, az oxigénutánpótlás akadozik, csak többszörös áron lehet oxigént vásárolni. A város legsúlyosabban érintett negyedeiben az önkormányzat ingyenesen tölti újra a Covid-betegek oxigéntartályait.

- Hivatalos helyen rögzített áron lehet vásárolni, de olyan hosszú a sor, hogy órákig kell váni, vagy fizetni hogy előrejuss - mondta az AP hírügynökségnek egy férfi, aki a beteg rokona oxigénpalackját akarta feltölteni. - Ha muszáj, akor az ember máshonnan vásárol, de a piacon kétszeres, háromszoros árat kérnek.

Európa: lassan indul az oltás

Döcögősen indul az európai vakcinaprogram - a BioNtech gyógyszergyártó alapítója a Spiegelnek adott interjújában arról beszélt, hogy az Európai Unió túl kevés vakcinát rendelt a cégtől, mert a döntéshozók azt hitték, több gyártó termékei közül válogathatnak majd, de egyelőre csak a BioNtech oltóanyaga kapott engedélyt.

Az Európai Unióval szemben gyakran megfogalmazott kritika, hogy a vakcinák engedélyezése lassan halad, és a gyártás terén is fel kellene gyorsítani az eseményeket. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre csak Pfizer/BioNtech oltóanyagának adott vészhelyzeti felhasználási engedélyt, és előreláthatóan hétfőn döntenek a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájáról. Eközben az Egyesült Királyság már a harmadik oltóanyagot, az Astrazeneca gyógyszeriparipari vállalat úgynevezett oxfordi vakcináját is engedélyezte.