2024. április 25., csütörtök

Hétfőn döntenek az orosz oltóanyagról

Január negyedikén, azaz hétfőn döntenek arról, hogy mikor és melyik városokban kezdődjön meg a Sputnik V orosz védőoltással történő vakcináció, nyilatkozta Mirsad Đerlek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. aki hozzátette, hogy a témáról Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélést. Elmondta továbbá, hogy először az intenzív osztályon tevékenykedő egészségügyi dolgozók vehetik fel a védőoltást, őket a más területen dolgozók követik. Hozzátette, hogy az egészségügyi rendszert hét csoportra osztották, ez alapján történik a vakcináció.

Đerlek szerint további 20 ezer Pfizer-féle vakcina várható január 4-én vagy 5-én, a hónap folyamán összesen 78 ezer adag érkezik az országba. „Január második felében nagy mennyiségű Sputnik V vakcinára és a kínai Sinofarm vakcináira is számítunk” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, hogy a járvány megmutatta, hogy a Torlak Virológiai Intézet mennyire fontos. „Minden bizonnyal jelentős állami beruházásra számíthat a Torlak az elkövetkező hónapokban, években. Szerbiának rendkívül fontos lenne, hogy legyen saját intézménye, amely oltóanyagokat gyárt” – mondta Mirsad Đerlek.