2024. április 19., péntek

Huszonegyedik bemutatójára készül a Mara

Folyamatban vannak a legújabb darab próbái

Immár huszonegyedik bemutatójára készülődik a topolyai Mara színház társulata. A színészek Crnkovity Gabriella rendező irányításával túl vannak már az olvasópróbákon és ezekben a napokban már az egyes jelenetek színpadi próbái zajlanak.
Sörfőző Károlytól, a Mara színház vezetőjétől érdeklődtünk, melyik műre esett az idén a választásuk és milyen fázisban vannak a próbák és mikorra, milyen formában tervezik a bemutatót.

– Az új darab címe Üvegcipő, Molnár Ferenc egyik ismertebb műve, melyet igen sokat játszanak a Kárpát-medence színházaiban. A darabot Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színésznője rendezi, aki egyébként városunk szülöttje. Nálunk először rendez, de valószínűleg nem utoljára. A csoporthoz a közelmúltban négy új fiatal is csatlakozott: Fekete Dóra, Pastyik Nóra, Nagy Evelin és Suvák Gréti. A technikai bemutatót december 30-ára terveztük, az igazi bemutató dátumát még nem határoztuk meg. A próbafolyamatot nehéz volt megszervezni, mert volt olyan időszak, amikor csak 17 óráig tartózkodhattunk a színházban. Ami jó ennél a darabnál az az, hogy sokat próbálhatunk párokban, vagy hármasban. A januárban bemutatott Pájinkás Jánossal komoly terveink voltak, hiszen nagyon sok munkát fektettünk bele, de sajnos tavasszal a vírus közbeszólt, a nyár után pedig több fiatal az iskolai elfoglaltsága miatt nem vállalta a további munkát. A darabot mindenképpen bemutatjuk, ha másként nem, akkor online, de reméljük, hogy addigra valamelyest rendeződik a helyzet. Rajtam kívül ebben a darabban Fekete Dóra, Petrás Gizella, Világos Róbert, Jankovics Edit, Mendrei Zsolt, Szabó Erika, Pastyik Nóra, Bata Rozália, Nagy Evelin, Eizler Evila és Suvák Gréti kaptak szerepet. Munkánkat az idén támogatta a tartományi művelődési titkárság, illetve a topolyai község is, nagy köszönettel tartozunk ezért nekik.

Molnár Ferenc Üvegcipő című remekműve egyébként a XX. század elején játszódik. Sipos Lajos műbútorasztalos és egy kiscseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Az üvegcipő (1924) c. művében Molnár Ferenc tulajdonképpen Fedák Sárival való viharos kapcsolatát írta meg. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövik át a fordulatos vígjátékot. A bolondos Irma, a józsefvárosi Hamupipőke álomvilágban él, amelyben csak Sipos úr létezik, akinek a lány mindent elnéz cserébe a reményért, hogy egyszer kölcsönös lesz a szerelem. Az Üvegcipő a jóság, a tisztaság, az áhítat játéka.