2024. április 19., péntek

Széket kapnak a polgárok is a képviselő-testületi üléseken

Óbecse Szerbiában az első olyan önkormányzat, amelyben a polgárok is széket kapnak a községi képviselő-testületi üléseken, ezzel is biztosítva a döntések átláthatóságát és a polgárok részvételét azok megvitatásában – az erről szóló megállapodást tegnap írta alá Dragan Tošić polgármester, Aleksandar Đekić, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet elnöke és Goran Relić, a Vállalkozók Általános Egyesületének az elnöke.

A Polgárok széke elnevezésű kezdeményezés célja az, hogy a községi képviselő-testület munkája és a döntések meghozatalának a módja az eddiginél is nagyobb nyilvánosságot kapjon. A polgárok székén, azaz a szabad székeken általában olyan nem kormányzati szervezetek képviselői és civilek foglalhatnak majd helyet, akik érintettek valamely napirendi pontban, és – a döntéshozatal joga nélkül – véleményt is nyilváníthatnak róla. Az elképzelések szerint minden napirendi pontban legfeljebb 3 polgár kaphat majd szót. Ha többen jelzik részvételi szándékukat a vitában, arról a három személyről, aki erre lehetőséget kap, a szerződést aláíró felek egy-egy képviselőjéből összeállított csapat hoz majd döntést.

Napokon belül közzéteszik majd azt az e-mail-címet is, amelyen a polgárok jelezhetik részvételi szándékukat a vitában, így várhatóan a jövő évi képviselő-testületi üléseken már számítani is lehet a jelenlétükre.