2024. április 19., péntek

Három új hódeszka

Fejlesztések és tervek Kishegyes község kommunális közvállalatában

A Kommunál Közvállalat tevékenységei közé tartozik a téli szolgálat is. Ennek keretében letakarítják a havat a község településeinek utcáiról és sózzák az utakat, járdákat, gyalogátkelőhelyeket. Kormányos Levente, a Kommunál Közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy egy új beruházásnak köszönhetően felkészülten várják a havazást.

Kormányos Levente

Kormányos Levente

– Jelenleg a téli szolgálat felkészítésén dolgozunk. A napokban hódeszkákat szereztünk be és felszereltük őket a közvállalat traktorjaira. Tudni kell, hogy mindhárom település viszonylag új traktorral rendelkezik, amelyeket a múlt év folyamán szereztünk be az önkormányzat jóvoltából. Az idén pedig a közvállalat a saját forrásaiból fejlesztette tovább a traktorokat. Beszereztünk három, a traktor elejére kapcsolható hódeszkát. Ezenkívül egy hidraulikus rendszert is felszereltettünk, amelyhez kapcsolódnak a hódeszkák. Erre a beruházásra azért volt szükség, hogy amennyiben nagy havazások lesznek, és a község utcáiról el kell takarítani a havat, akkor minél önállóbban végezzük el ezt a feladatot. A lehető legkisebb mértékben akarunk külső segítséget igénybe venni – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a beruházásnak köszönhetően a község mindhárom falujának van egy hóeltakarításra alkalmas traktorja. Ugyanakkor az idén az utak sózására is nagyobb mennyiségben szerzett be sót a közvállalat. Mindhárom helyi közösségbe 3-3 tonna só érkezett. Ezt főként a járdák és a gyalogátkelőhelyek sózására szánják.

A Kommunál Közvállalat tehát felkészülten várja a havazást, de emellett tervezik Kishegyes település temetőinek fejlesztését is. Ennek kapcsán Kormányos elmondta, hogy elsősorban biztonsági beruházásról van szó.
– A közvállalat 2018-ban kapta el használatra Kishegyes két nagy temetőjét. Az önkormányzat akkor vásárolta meg az egyháztól, ezt követően kaptuk meg a használati jogot. Ezekben a temetőkben fejlesztések megvalósítását tervezzük az előttünk álló évben, elsősorban biztonsági szempontból. Az idén nyáron egy sajnálatos sírrongálás történt a nyugati temetőben. Egy ilyen szomorú eseményt nem lehet megakadályozni, viszont kamerákkal fel lehet szerelni a területet. Hatalmas területről van szó, ezért nem lehet mindet egyszerre bekamerázni, de az első fázisban a nyugati temető fontosabb részein térfigyelő kamerákat helyezünk el. Az év második felében pedig a keleti temetőben is kamerarendszert szerelünk fel. Erre nemcsak az esetleges rongálások miatt van szükség, hanem képet kapunk a temetők közbiztonságáról és arról, hogy meddig vannak kint az emberek a temetőben – nyilatkozott az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a nyugati temetőben folytatni fogják a járda létrehozását. Jelenleg a főbejárattól a kápolnáig építették ki, a tervek szerint folytatni fogják a realizálását, egészen a hátsó bejáratig. A már kész járdához hasonlóan, betonkockákból fogják kialakítani – számolt be Kormányos.

A közvállalat traktorjaihoz hódeszkát és hidraulikus rendszert vásároltak

A közvállalat traktorjaihoz hódeszkát és hidraulikus rendszert vásároltak