2024. március 28., csütörtök

Stabil csókai költségvetés

Több nagyberuházás megkezdése várható jövőre

Tegnap délelőtt Csókán megtartották az év utolsó képviselő-testületi ülését, amelyen a képviselők elfogadták a község 2021-es évre vonatkozó költségvetését. Ezzel kapcsolatban Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke fontosnak tartotta elmondani:

– Augusztus végén alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, az eltelt időszakban hat ülésen mintegy nyolcvan közérdekű döntést hozott a testület, bár nem az ülések és a napirendi pontok száma a fokmérője a testület hatékonyságának. Ami a jövő évi költségvetést, az önkormányzat várható bevételeit illeti, az eddigi tapasztalatok alapján a tervezés és a bevételek megvalósulása reális alapokon nyugszik. Számításaink szerint 2021-ben 521 millió dinár bevételre számíthatunk, ez a költségvetés bruttó kerete. Ezen belül 432 millió dinár közvetlen bevétellel számolunk, ami megközelíti az idei szintet. Ehhez az összeghez hozzáadódnak a szerb államtól és a Vajdaság tartománytól esedékes átutalások (4,13 millió dinár). Az állami költségvetésből Csóka község minden évben kap még 160 millió dinárt, ami nem céleszköz. Az Európai Uniótól jövőre kevesebb mint egymillió dinár bevétel esedékes, mivel a korábbi projektumok már befejeződtek, de újabb pályázatokon tervezünk részt venni. A községi büdzsé rendelkezésére fog állni a korábbi években nem felhasznált 86 millió dinár is – mondta a testület elnöke, majd hozzátette, ami a községi infrastruktúra fejlesztését illeti, a legkritikusabb a padéi ivóvízhálózat, mivel rendszeresek a meghibásodások, csőtörések. Egyes utcákban felújítják a fővezetéket, de szükség van a hálózat teljes rekonstrukciójára. Egy új kút fúrására és rendszerbe állítására elkészült a tervdokumentáció, a munkálatok hamarosan meg is kezdődnek. Padé után a tiszaszentmiklósi ivóvízhálózat rekonstrukciója következik.

– Nagy reményeket fűzünk több olyan nagyberuházás megkezdéséhez, amelyek finanszírozását a szerb állam vállalta. Elkészült a Tiszaszentmiklós–Hódegyháza kövesút kiszélesítésének és a hódegyházi Iskola utca aszfaltozásának terve. A terveket az önkormányzat készíttette el, és ezek a tervek a VMSZ közbenjárására, a VMSZ és a SZHP koalíciós megállapodása részeként bekerültek a 2020–2025-ös országos útfelújítási csomagtervbe. A munkálatok kivitelezése néhány éven belül meg is fog valósulni. A köztársasági útfejlesztési tervek sorában kapott helyet a Feketetó–Egyházaskér–Oroszlámos állami út felújításának a terve is, amelynek a megvalósulása az itt élők régi álma. Prioritásként kezeljük a közvilágítás teljes rekonstrukcióját is a község településein, ami jövőre indul, és szakaszosan valósul meg – mondta Oláj Tibor.

Biciklipénzre 16 millió dinár

A Csóka község közalkalmazottait, közel 300 személyt (korábban 120 főről számolt be a média) érintő ún. biciklipénz kifizetésével kapcsolatban el kell mondani, hogy az önkormányzat és a szakszervezet megállapodása alapján három évre visszamenőleg kifizetik a biciklipénzt. Ez a kifizetés azonban mintegy 16 millió dinárral terheli meg a községi költségvetést.