2024. április 25., csütörtök

Reális alapokra helyezik Szenttamás jövő évi költségvetését

A szenttamási községi képviselő-testület 6. rendes ülését december 29-én tartották. Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását követően a képviselők a 2021. évi költségvetésről vitáztak. A büdzséről szólva a községi Gazdasági Költségvetési és Pénzügyi Osztály vezetője, Fuszkó Marijana elmondta, a nem pénzügyi eszközök értékesítése alapján realizált összes tervezett bevétel 668 817 000,00 dinárt tesz ki, a kiadásokra pedig 746 817 000,00 dinárt terveztek. Az idei évből felmaradt 78 millió dinár ugyancsak átkerült a jövő évi költségvetésbe, a költségvetési tartalék pedig 6 millió dinár lesz.

– Az előttünk álló évre vonatkozó költségvetésről szóló határozat elsődleges célja, hogy reális alapokon alapuljon, ugyanakkor fejlesztési, beruházási és stratégiai jellegű legyen − mutatott rá a pénzügyi osztály vezetője.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere szerint igaz, hogy a jövő évi költségvetés csökkent, de ezt a polgárok nem szabad, hogy érezzék.

− Lehet, ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a büdzsé különbözik az előzőtől, de mi valóban azt szeretnénk, ha a bevételek és kiadások reális alapokon lennének, és hogy az előttünk álló évben mindkettő növekedjen. Jelenleg nem tudjuk, melyek lesznek azok a prioritások, amelyeket a kormány, illetve a tartomány támogat. Ettől függetlenül a büdzsét úgy terveztük, hogy a jövő évben kiharcoljuk a támogatást minden egyes projektumért, majd átütemezésekkel tartjuk egyensúlyban a bevételi és a kiadási oldalt – mondta többek között a polgármester.

A jövő évi költségvetés elfogadását követően a képviselők megszavazták a 2020. évi községi költségvetés megvalósítását a január–szeptemberi időszakban, döntés született a jövő évi költségvetés szociális védelemre tervezett kiadásairól, a községi adminisztratív illetékekről szóló határozat módosításáról, az óvodai nevelés fejlesztését célzó ötéves (2020–2025) stratégia elfogadásáról, a középiskolások és egyetemisták községi ösztöndíjazására vonatkozó határozat bővítéséről. Elfogadásra került a község területén lévő építkezési telkekről szóló jövő évi program, valamint a község építkezési területeire vonatkozó, 2020-tól 2023-ig terjedő középtávú program módosítására tett javaslat.

A képviselők elfogadták a 2021. évre szóló, a közösség életfeltételeinek javítására, különösen az infrastrukturális és egyéb objektumok építésére, valamint Szenttamás község életfeltételeinek javítására vonatkozó programot, a köztulajdonban lévő építkezési telek elidegenítéséről és annak meghatározott időre történő bérbeadásáról szóló programot, vita tárgyát képezte továbbá a humán erőforrás-menedzsment funkció szerepéről szóló deklaráció, a Községi Közigazgatási Hivatal, továbbá a községi jogvédő 2021. évi káderügyi tervezete, a csapadékvizek közterületekről szóló elvezetése a jövő évben, a szenttamási Sport, Rekreációs és Idegenforgalmi központ, valamint a nádaljai helyi közösség tanácsának jövő évi munkaterve, valamint a Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara 2021. évre vonatkozó évi munkaterve.

A keddi ülésen határozat született továbbá Szenttamás község hatáskörében a teendők feletti felügyelőségi felügyelete koordinálásában illetékes bizottság megalakításáról. A bizottság megalakulásának a célja, a terjedelmesebb és hatékonyabb felügyelet és a felügyelőségi felügyelet fedése és szükségtelen megismétlése, valamint a felügyelőségi felügyelet a felügyelőségek között, amelyek a felügyelőségi felügyeletet gyakorolják Szenttamás község hatáskörén belül. A 21. napirendi pont keretében a Graditelj Közvállalat szolgáltatási díjainak emelkedéséről vitáztak a képviselők. A következő napirendi pont keretében a képviselők jóváhagyták az Esélyegyenlőségi Bizottság tagjainak kinevezéséről szóló határozatot, a távfűtési díj növelését, valamint elfogadták a Szociális Központ és a Kultúrotthon jövő évi munkatervét.