2024. március 28., csütörtök

„Hegedűn bármit el lehet játszani”

Megjelent a hertelendyfalvi származású, Bostonban élő Nagy József zenész új stúdióalbuma, amelyen szerbiai és amerikai zenészekkel játszik együtt

Többen reménykedve tekintenek az új esztendőre, mások szerint pedig még rosszabb lesz, mint a 2020-as év volt. A járványhelyzet miatt nemcsak a színházi előadások, a kiállításmegnyitók és a könyvbemutatók kerültek át a virtuális térbe, hanem a koncertek is. A hivatásos zenészeknek nemcsak azért volt nehéz, mert nagy bevételkieséssel hagyják maguk mögött az évet, hanem mert nem találkozhatnak a közönséggel. Vannak köztük olyanok is, akik nem csüggedtek el, nem hagyták abba az alkotást, hanem stúdióba vonultak. Nagy József hegedűművész is köztük volt, és rendhagyó módon, online készítette el új albumát szerbiai és amerikai zenésztársaival együtt. A Twenty Twenty One a vajdasági születésű művész harmadik lemeze, amelyen a következő hazai zenészeket hallhatjuk: Vladimir Samardžić (basszusgitár), Vasil Hadžimanov, Ivan Aleksijević, Vladan Milenković (billentyűs szekció), Filip Krumes (hegedű), Dušan Gnjidić (dob), Nagy Lehel (szaxofon, József testvére) és Milan Maksimović (harsona). Az amerikai zenészek közül Michael Clarke (dob), John Baboian (gitár), John Hyde (harmonika), Jerome Giancola (basszusgitár) és Bruce Gertz (nagybőgő) működött közre az új album dalainak felvételén. Nagy József Pancsován született, és húsz évvel ezelőtt került Hertelendyfalváról Bostonba, ahol a Berklee Zeneakadémián végezte el tanulmányait. A hegedűművész jelenleg is itt él, ahol zeneoktatóként dolgozik. A többi között a 2020-as esztendő viszontagságairól és az új albumáról beszélgettünk.

Hertelendyfalváról az Amerikai Egyesült Államokba került. Miért pont Bostont választotta?

– Megkaptam a Berklee College ösztöndíját, és ez volt az az intézmény, ahol tanulni szerettem volna. Végül is teljesen véletlenül történt, hogy ide kerültem.

Az egyetemi mentorain kívül kik hatottak önre?

– Szeretem a különféle zenei stílusokat, ezért Miles Davistől kezdve Joe Satrianin át Jimi Hendrixig sok előadó, zenekar hatott rám. Ezekenkívül még Didier Lockwood és Jean Luc Ponty is. Az utóbbi időben nagyon kedvelem a funk zenét, és a ’70-es évekbeli zenekarokat és zeneszéket is nagyra becsülöm.

A trombita- és a zongoravirtuózok hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban élve miért maradt a hegedűnél?

– Édesapám szaxofonozott, és még csak négyéves voltam, amikor a hegedűt választottam. Nem emlékszem igazán, hogy miért. Talán tetszett benne valami. Úgy látszik, hogy még most is tetszik.

A YouTube-on közzétett videóiban bebizonyította, hogy hegedűn is lehet blues-t játszani. Hogyan?

– Hegedűn bármit el lehet játszani, de évekbe telt, hogy a hangszert a kortárs zenéhez igazítsam. Remélem, hogy ezt sikeresen megvalósítottam. A blues- meg jazzjátékhoz más megközelítés szükséges, és ez sok gyakorlatot meg figyelmet igényel.

Pályája során mely híres zenészekkel játszott együtt?

– Nagyszerű zenészekkel volt szerencsém fellépni, köztük Nigel Kennedyvel, Didier Lockwooddal, Billy Cobhammal, Doug Aldrich-csel (Whitesnake és Ozzy Osbourne), Victor Bailey-vel, James Montgomery-vel…

Január elsején jelenik meg a harmadik stúdióalbuma Twenty Twenty One címmel, amelyen szerbiai és amerikai zenészek is közreműködtek. A nagy távolság és időeltolódás ellenére hogyan sikerült felvenniük az album anyagát?

– Érdekes, fárasztó, hosszú, ám a végén kielégítő volt. A nagy részét online végeztem el, és a többit a saját stúdiómban. Sok e-mailt és telefonhívást váltottunk, mindennek a helyén kellett lennie.

A Twenty Twenty One dalaiban több zenei stílus találkozik, és ezek az improvizációra építenek. Hogyan találkozhat a pop, a rock, a jazz és a funky egy korongon?

– A pop, rock, jazz meg a funk is benne van, hiszen mindannyian kedveljük az improvizációt. Különösen a jazz érezhető. A játékom főleg az improvizáción alapszik, a harmónia pedig szépen együtt tartja az egészet, és ez felkelti a hallgatók érdeklődését.

A szerbiai zenekedvelők hol tudják megvásárolni, illetve meghallgatni az új albumot?

– A belgrádi Metropolis Music Company kiadja a lemezt, de még nem tudom megmondani, hogy hol, mely üzletekben lehet megvásárolni. A digitális terjesztés világszerte működik, egyelőre a legjobb megoldás, ha online keresik fel. Minden platformon elérhető, és természetesen a weboldalamon is, a www.jozefnadj.com címen, ahol az érdeklődők meg is vásárolhatják, és ezután letölthetik a felvételt.

Az új album, Twenty Twenty One címe nemcsak a jövő évre utal, hanem egy új kezdetet is jelenthet. Mit vár a következő évtől?

– Az idei év olyan rossz volt, hogy 2021 semmiképp nem tudja felülmúlni. Nagyon reménykedem abban, hogy az új évben lassan visszatérünk a normális kerékvágásba. Azt hiszem, hogy már mindenkinek elege van 2020-ból.