2024. április 23., kedd

A kiemelkedő fiatal kutatók elismerése

Újvidéken átadták a Dr. Zoran Đinđić Díjat valamint a legjobb mestermunkáért járó elismerést

Tizenhetedik alkalommal osztották ki a Dr. Zoran Đinđić Díjat, valamint a legjobb mestermunkáért járó elismerést azon egyetemistáknak, akik a 2019/2020-as évben kimagasló eredményeket értek el.

A díjra minden évben sok fiatal kutató pályázik, ez alkalommal kilenc beadvány érkezett, mondta el dr. Biljana Skrbić, a Zoran Đinđić Alapítvány elnöke. Véleménye szerint a kutatók munkája elengedhetetlen abban, hogy az ország és a tudomány minden területén fejlődjön. A díj értéke ebben az évben sem változott, a koronavírus ellenére sem.

Elengedhetetlen, hogy minden év decemberében ezzel a díjjal emlékezzenek meg Zoran Đinđićről, emelte ki dr. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár. Mint kifejtette: Szerbia jövője már ennek a generációnak a kezében van. Véleménye szerint a díjazottak és a hozzájuk hasonló, elhivatott fiatal szakemberek azok, akik valóban változást hoznak az ország életébe és inspirálják az embereket, hogy napról napra jobbak legyenek.

Ők azok, akikre büszkék vagyunk – hangsúlyozta dr. Sanja Podunavac Kuzmanović, az Újvidéki Egyetem oktatásért felelős prorektora. Mint mondta, ezek a fiatalok tudják, hogy a tudományban lépésről lépésre kell haladni ahhoz, hogy elérjék a céljaikat. Beszédében sok kitartást és energiát kívánt a díjazottaknak.

Az első díjat dr. Luka Strezoski a Technológiai Karról, a második díjat dr. Miona Belović kutató, a harmadik díjat pedig dr. Marko Rodić, a Természettudományi–Matematikai Kar docense kapta. A legjobb mesterdolgozatért járó díjtat Andrej Cvetić, a Belgrádi Egyetem Bölcsésztudományi Karának diákja érdemelte ki.

A díjazottak nevében a köszönőbeszédet dr. Luka Strezoski mondta, aki amellett, hogy a családi támogatás fontosságát hangsúlyozta, elmondta, hogy sokat jelent a díj a kutatócsoportoknak is. Ma nagyon fontos, hogy a kutatásaink a világban is megállják a helyüket, versenyképesek legyenek. A mai társadalmunk egyre inkább globalizálódik, ez azt is jelenti, hogy egy nagy kutatócsapatként kell gondolkodni mindenkinek, és figyelnünk kell egymás eredményeire.

A díj főtámogatója a Tartományi Felsőoktatási és Tudományügyi Titkárság és a Dr. Zoran Đinđić Alapítvány.