2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Minden összejövetel nagy kockázat

A szilveszteri bulik veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők – Távol még a kollektív immunitás, de a védőoltások nagy lépést jelentenek

Szerbiában továbbra is rendkívüli a járványhelyzet, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban valamelyest csökkenni látszik az új fertőzöttek száma – figyelmeztettek szerdán a járványügyi szakértők. Megérkezett az országba az orosz Szputnyik V védőoltás első, 2400 vakcinát tartalmazó szállítmánya, a Torlak Intézetbe szállították kivizsgálás és jóváhagyás céljából. A szállítmány átvételekor Mirsad Ðerlek egészségügyi minisztériumi államtitkár közölte, hogy egyelőre Szerbia az egyetlen olyan európai ország, amelyben két gyártónak a védőoltása is jelen van, a Pfizer oltóanyaga és a Szputnyik V is megérkezett. A várakozások szerint az utóbbinak a bevetése a koronavírus elleni küzdelemben már az új év első napjaiban megkezdődhet.

– Egy nehéz év végén járunk, amelyet a koronavírus elleni küzdelem határozott meg. Most már azonban jó híreink is vannak; kétféle vakcina is érkezett az országba, a hatás kifejtése tekintetében is különböznek egymástól, hiszen az egyik nukleinsav-vakcinának, a másik pedig módosított adenovíruson alapuló oltóanyagnak számít. Az a közös bennük, hogy kiváló minőségű és biztonságos készítmények – állapította meg Ðerlek.

Arra kérte a polgárokat, hogy amikor rájuk kerül a sor, döntsenek a védőoltás felvétele mellett. Az állam, mint mondta, megtett minden tőle telhetőt, már csak két feladat maradt hátra: az immunizáció elvégzése és az élet normális kerékvágásba való visszatérésének a megszervezése. Aláhúzta: a vakcina az egyedüli lehetősége a koronavírus elleni küzdelem hatékonyságának, a korábban megszokott életvitel visszanyerésének.

TÖBB SZÁZEZER PFIZER-VAKCINA

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a Pfizer védőoltásának következő szállítmánya január 4-én érkezik az országba, és húszezer adagot tartalmaz majd. Ezt követően hetente érkezik majd ettől a gyártótól egy-egy ekkora szállítmány, ami azt jelenti, hogy januárban Szerbia 78 ezer Pfizer-vakcinára számít. Februárban még többet tud a Pfizer szállítani, akkor 98 ezer dózis, márciusban már 114 ezer dózis érkezik. Ami a Szputnyik V védőoltást illeti, egy-két napon belül megkaphatja az importáláshoz szükség tanúsítványt és használati engedélyeket, így újév után azonnal kezdődhet az oltás.

Hamarosan Kínából is érkezik tesztre vakcina, ezzel kapcsolatosan azonban egyelőre korai részleteket közölni – állapította meg az államtitkár. Mindegyik védőoltás ingyenes lesz, választhatnak majd a polgárok a különböző, rendelkezésre álló készítmények között. Mint mondta, a raktári készlet is meghatározza majd a választási lehetőséget: ha valaki orosz vakcinát szeretne felvenni, de csupán kínai és amerikai áll rendelkezésre az adott pillanatban, akkor várnia kell, vagy bele kell egyeznie egy másik védőoltás felvételébe.

 AKÁR MI IS GYÁRTHATJUK

Vlagyimir Csizov orosz uniós nagykövet a Szputnyik V-t tartalmazó szállítmány átadásakor elmondta, az Európai Unió országai közül egyelőre csak Magyarország döntött az orosz oltóanyag megvásárlása mellett. Brüsszel előbb meg akarta ezt tiltani, aztán belátta, hogy válsághelyzetekben jogában áll a tagállamoknak ilyen döntést hozniuk. Mint mondta, Magyarország egyébként is „lázadónak” számít az Unióban, de meggyőződése, hogy jó döntést hozott, ahogyan Szerbia is. Oroszország egyébként arra is hajlandóságot mutat, hogy ismertesse Szerbiával a védőoltás előállításának a technológiáját, hogy országunk is gyártani tudja az oltást – jelentette ki Csizov.

OLTJÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT

Nagyobb mennyiségben érkezik majd újév után orosz védőoltás az országba – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter Újvidéken, ahol átadták a Vajdasági Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának felújított épületét. Arról is beszámolt, hogy már kezdetét vette az egészségügyi dolgozók immunizációja, először a fertőző betegségek osztályain dolgozókat és a sürgősségi központok bizonyos személyzeteit oltják be. Arra a kérdésre, hogy mennyien érdeklődnek a védőoltás felvétele iránt az egészségügyi dolgozók közül, azt válaszolta, még mindig sokkal többen, mint amennyi vakcina jelenleg a rendelkezésre áll. Mint mondta, az influenza egyelőre nem ütötte fel a fejét, de elegendő védőoltást biztosítottak e betegség ellen is, és amikor arra szükség mutatkozik, fel lehet használni a készleteket.

JANUÁRI VESZÉLYEK

Predrag Kon járványügyi szakértő, az egészségügyi válságtörzs tagja arról számolt be, hogy bár továbbra is rendkívüli a járványhelyzet, valamelyest csökken a kórházba érkezők száma, és növekszik a kórházból elbocsátottak száma. Javul a helyzet, állapította meg, de még mindig sokan szorulnak lélegeztetőgép segítségére, s az intenzív osztályon is sok a beteg. Az ünnepek idejére bevezetett korlátozások kapcsán közölte, azért volt szükség rájuk, hogy most, amikor javulni látszik a helyzet, ne térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk, s ne kelljen ismét nap mint nap hatalmas fertőzésszámokkal szembesülnünk. Úgy fogalmazott, hogy minél kevésbé jelentős a vírus körforgása, annál alacsonyabb a fertőződés lehetősége is, s most ilyen helyzetre van szüksége a hazai egészségügyi ellátásnak. Szavai szerint a válságtörzs egészségügyből érkező tagjai szigorúbb intézkedések mellett kardoskodnak, legutóbb azt is kérték, hogy december 18-a után korlátozzák a mozgásszabadságot. A meghozott, már ismert döntés nehezen született meg, a lényeg az, hogy nincs hagyományos újévköszöntő, sem ismétlés. Akik viszont magánbulit szerveznek és megszegik a rendeleteket, a törvénnyel kerülnek összetűzésbe – jelentette ki. Kon szerint a vírus cirkulációja mérséklődni fog, noha a bevásárlóközpontokban tapasztalható tömeges jelenlét negatív következményei minden bizonnyal megmutatkoznak majd.

Srđa Janković immunológus, a válságstáb másik tagja az újévi bulikkal kapcsolatban megjegyezte, hogy minden öt főt meghaladó összejövetel magas kockázattal jár, s annak veszélyét hordozza magában, hogy egy-két hét múlva ismét rosszabb járványképpel kell szembenéznünk. Ezt mindenáron el kell kerülnünk – nyomatékosította. Jó hírnek tartotta az immunizáció kezdetét, ám arra figyelmeztetett, hogy még nagyon távol vagyunk a kollektív immunitás elérésétől. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban is elsősorban a személyes védekezéssel őrizhetjük meg egészségünket.

TÖBBEN BETEGEDTEK MEG VAJDASÁGBAN

Nem csillapodott a járványhelyzet a tartományban. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet szerdai jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt Vajdaságban 802 új fertőzött személyt regisztráltak, ami 175-tel több, mint az előző napon. A legtöbb új esetet továbbra is Újvidéken veszik nyilvántartásba, az elmúlt 24 óra alatt 171-gyel nőtt a számuk. Jelenleg 37.723 aktív fertőzéses esetet tartanak számon Vajdaságban, de a valós szám ennél jóval magasabb. A legtöbb fertőzöttet Újvidéken (11.359), Nagybecskereken (több mint 3400), Pancsován (több mint 2000), Szabadkán és Palánkán (több mint 1600) és Nagykikindán (több mint 1300) regisztrálták, Zsablyán, Verbászon és Rumán pedig 1000 felett van a betegek száma jelenleg.

3223 – 44

Szerbiában a szerdai 15 órai járványügyi jelentés szerint az előző 24 órában 14.444 tesztet végeztek el, és 3236 személynél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 44 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 3163-ra növekedett a koronavírus áldozatainak száma. A halálozási arány 0,94 százalék. Jelenleg 9014 személyt kezelnek kórházban, közülük 269 páciens szorul lélegeztetőgép segítségére. Eddig összesen 2.283.406 tesztet végeztek el, ezek közül 334.991 lett pozitív.