2024. április 24., szerda

Kon: javult a járványhelyzet, nem szabad elrontanunk

Fontos, hogy mindenki megértse: a szilveszterezés betiltását a helyzet diktálta, nem a bosszúvágy – nyilatkozta dr. Predrag Kon járványtani szakember, a köztársasági válságtörzs tagja a Prva Televízió műsorvendégeként. Hozzáfűzte, hogy a járványhelyzet mutatói kedvezőbbek, és ezt nem szabad elrontanunk.

Elmondta továbbá, hogy a válságtörzs üléseit intenzíven éli meg. Aggasztja, hogy mind több helyen lát tolongást, a szájmaszk viselése ellenére is a tömeges gyülekezetek potenciális veszélyt jelentenek a vírus terjedésében.

Szavai szerint a válságtörzs egészségügyből érkező tagjai szigorúbb intézkedések mellett kardoskodnak, legutóbb azt is kérték, hogy december 18-a után korlátozzák a mozgásszabadságot. A meghozott, már ismert döntés nehezen született meg, a lényeg az, hogy nincs hagyományos újévvárás, sem ismétlés. Akik viszont privát bulit szerveznek – mondta –, és megszegik a rendeleteket, a törvénnyel kerülnek összetűzésbe.

Kon szerint a vírus cirkulációja mérséklődni fog, noha a bevásárlóközpontokban tapasztalható tömeges jelenlét negatív következményei minden bizonnyal megmutatkoznak majd a közeljövőben.

A jeles járványtani szakember derűlátóan várja a 2021-es évet. Szerinte a szerbiai polgárok 30-35 százalékuk már túlesett a fertőzésen, de senki sem garantálhatja, hogy nem következik be újabb járványhullám is.