2024. április 23., kedd

Jobb ellátás minden polgárnak

Megnyitották a Vajdasági Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáját

Szerdán 60 év építkezés után a Vajdasági Klinikai Központban egy teljesen felújított Belgyógyászati Klinika kezdte meg működését, mely a nefrológia-immunológiai, az endokrinológiai, a gasztroenterológiai, a hephatológiai és a hematológiai osztályoknak ad otthont.

– Szerbiának az elmúlt öt évben megerősödtek a pénzügyei, növekedett a gazdasága, ennek köszönhetően több pénz jutott az egészségügyi rendszerünk fejlesztésére. Aleksandar Vučić államfő kezdeményezésére, Szerbia kormányának, az Egészségügyi Minisztériumnak és a Közbefektetési Irodának a segítségével sikerült megvalósítanunk ezt a projektumot, ezért ez nagyszerű nap számunkra – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő a klinika megnyitóján. Hozzátette, jelenleg a Klinikai Központ B és C blokkjának építésén dolgoznak.

– A fejlődő gazdaságnak hála, a korábbinál sokkal többet fektetünk az egészségügyi rendszerbe, a jobb ellátás érdekében, ami minden polgár számára nagyon fontos. A Klinika B és C blokkja 30.000 négyzetméteres, és több száz ágyas lesz. Hamarosan megkezdődik a nagykikindai Általános Kórház felújítása is. Emellett párhuzamosan folyik a Kamenica 3 elnevezésű hármas blokk építése is – közölte Mirović, és bejelentette az újvidéki gyermekkórház igényeinek megfelelő létesítmény felépítését is, amelynek projektdokumentációját a tartományi kormány finanszírozza.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kiemelte, Szerbia egészségügyi rendszere nem úgy néz ki, mint néhány évvel ezelőtt, és erre legjobb példa az új Belgyógyászati Klinika.

– Nagy az előrelépés a felszerelések, az infrastrukturális beruházások és az egészségügyi személyzet képzése terén – tette hozzá a miniszter.

A Klinikai Központ igazgatója, dr. Stokić Edit elmondta, a felújított klinika befogadóképessége 163 ágy, és a létesítményben 100 orvost, 200 nővért és technikust alkalmaznak.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is gratulált a nagyszerű beruházáshoz, mely nemcsak Újvidék, hanem Vajdaság és Szerbia büszkesége is.