2024. április 25., csütörtök

Olivér otthon van!

A bajmoki kisfiú együtt várja az új évet családjával

Öröm. Igazi önfeledt boldogság az, ami most történt Bajmokon. Pál Gajódi Olivér végre visszatért a szülői házba, és hosszú távollét után újra találkozhatott apukájával, Józseffel. A kisfiút és édesanyját kedden este vitte az újvidéki mentőautó haza, ahol szakszerűen felszerelt kuckó fogadta. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, speciális kisággyal, lélegeztetőgéppel, váladékleszívó géppel és köhögtető géppel látták el a fiúcska szobáját, de mindezek mellett Olivért természetesen plüssök és különféle játékok is fogadták. És reszkető szívvel várta őt valaki. „Boldogság, gyere haza...” – vajon hányszor fogalmazódhatott meg ez a gondolat a nyolc hónap alatt az édesapában? Józsi ugyanis ennyit kellett, hogy várjon az újabb találkozásra gyermekével – a koronavírus miatt a kis beteg nem volt látogatható a kórházban, és ez a szigorú rendelet még számára sem volt felülírható.

Az édesanyát, Gajódi Tímeát telefonon értük el, ő tájékoztatott bennünket az első találkozásról, a meghitt pillanatokról. Elmondta, hogy Olivér még pár napig antibiotikum-kezelést kap egy tüdőprobléma miatt, de mivel napról-napra jobbak az eredményei, és erős, nevetős, ezért ezt a terápiát már a családi környezetben fejezik be. Arra kértük, hogy meséljen néhány szót a hazatérés érzéseiről, illetve az apa-fiú találkozásról.

– Józsi sírt. Sírt, amikor megfogta őt újra – mesélte meghatódva.
– S Te? Te sírtál?
– Sírtam én is, amikor láttam, ahogy ő zokog.
– S Olivér? Olivér hogyan reagált? Hiszen milyen rég látta már őt... Nem ijedt meg?
– Nem. Szépen megvolt vele. Mosolygott. Most is vele van, szeretgetik egymást – válaszolta Timi, majd amikor arról kérdeztük, hogy ki ment el még köszönteni a nagy napon a gyermeket, hozzátette, hogy a nagymamák voltak még velük. Viszont a járvány miatt a család abban maradt, hogy csak a szülők érinthetik meg most az egy évest, a nagyszülők egy üvegablakon át láthatták unokájukat. Olivér szervezetét mindentől óvni kell, és emiatt hozták meg együtt ezt a nehéz, de bölcs döntést.

A kicsi fiú az első otthon töltött éjszakáját nyugodtan átaludta, mellette Mr. Bean macival, aki minden útra elkíséri. Egyelőre még lélegeztetőgép segíti őt. Ahhoz, hogy ez másképp legyen, és a légzés önállóan sikerüljön neki, a budapesti Bethesda kórházba kell majd utazniuk. A tervek szerint ez január 25-én fog megtörténni.

Kérdés, hogy most hogyan tovább? Milyen lesz a bajmoki család számára a következő egy hónap együtt, hármasban?

– Szeretés lesz! Be kell pótolni mindent. Simogatni, puszilgatni akarjuk őt, s nyugodtan, szépen megbeszélni, tervezni a továbbiakat – fogalmazott az anyuka.

A génterápiához szükséges gyűjtés is jól alakul, nagyjából 200.000 euró hiányzik még a célhoz. Segítsünk hát ennek a családnak, ahogy eddig is! Olivérnek meg kell gyógyulnia!