2024. március 29., péntek

Újévre elkészül a zombori piac

Március derekán kezdték bontani a zöldségpiacot, a város szívében álló, 200 éves Láncokat. A város három hónap után szerette volna birtokba venni a felújított térséget, de ez csupán tíz hónap elteltével történhet meg. Kezdetben a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli állapot lassította a munka menetét, utána meg egy régészeti lelet feltárása miatt állt le az építkezés. Az archeológiai szenzáció viszont elmaradt, mivel kiderült, hogy nem egy középkori erőd alapját találták meg, csupán egy hajdani istálló tégláira bukkantak.

Az építkezés később se zajlott feszültségek nélkül. Előbb a téren álló bogyófák (ostorfák) kivágása keltett bonyodalmat, majd a vasláncokat tartó márványoszlopok eltűnése. A munkák idejére a padoknak is nyomuk veszett a központból, ami ugyancsak kellemetlenül érte a lakosságot, mert a járművel megközelíthetetlen, ideiglenes piacról hazafelé tartva nem volt hol megpihenni. A helyzetet valamelyest enyhítette, hogy a térkövező munkálatokat végzők jóval túlteljesítettek a vállalásukon, nem hagyták felemás állapotban a városközpontot. A kopasz térségen először hatalmas, fedett kerékpártárolók jelentek meg, majd a három típusban gyártott, ugyancsak tetővel ellátott piaci asztalok kezdtek sorjázni, ekkor néhány biciklitárolót elszállítottak. A kivágott ostorfák helyére újakat ültettek, a fiatal csemetéket vasráccsal, úgynevezett „fűzővel” vették körül, helyükre kerültek a térfigyelő kamerák, meg az asztalok fölötti ereszcsatornák. Végezetül új padokat állítottak a Láncokba.

Időközben karácsony előtt megejtették a piaci asztalok bérleti árverését, a kezdőár típustól függően 300–1000 euró dinár ellenértéke volt. A licitált összeg tízhavi bérleti díjnak számít. A még el nem adott asztalokra még ma lehet licitálni. Az árusok január elsejével vehetik birtokukba asztalaikat, amennyiben addig megtörténik a piactér műszaki átadása.

Egyelőre még nem tudni, kinek mennyibe kerül majd az elvégzett többletmunka és a kivitelezésben történt óriási csúszás.