2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Összeverekedtek a migránsok

Belgrádban a karácsony előtti napon mutatták be harmadik alkalommal a Divac Alapítvánnyal és partnereivel megrendezett Szolidaritás Fesztiválját. A rendezvényen szemléltették, hogy miként támogatja a migránsokat a helyi lakosság, szervezetek, csoportok a befogadóközpontokban, illetve azok hogyan igyekeznek viszonozni a törődést. A menekültekkel környezetvédők, sportolók, művészek tartanak csoportfoglalkozásokat, miközben azok arcmaszkokat és törülközőket varrnak, szerbiai beteg gyermekek javára gyűjtenek egymás között. A zombori befogadóközpontban a Sztapári Rózsa egyesület szőni tanítja a migránsgyerekeket.

A fővárosi rendezvényt követően néhány napra értesültünk róla, hogy Zomborban, a sikarai befogadóközpontban komoly incidens történt két bennlakó között. Körülbelül ennyit lehet tudni az eseményről. Hivatalos közlemény hiányában még annyi ismeretes, hogy két, feltehetően fiatal ment egymásnak, egyikőjük valamilyen szúró-vágóeszköz által súlyosan megsérült és kórházba került.

Nem tudni, mi váltotta ki az összetűzést, se azt, hogy kik vettek részt benne, de azt se, hogy az illetékes ügyészség milyen lépéseket tett az eset kapcsán.

A sikarai befogadóközpont eleve túlzsúfolt, a 120 személyre tervezett táborban jelenleg 753-an tartózkodnak, de novemberben a számuk 1155 volt. Vagyis nem csoda, ha feszültséget gerjeszt az összezártság, a helyhiány, a higiéniai lehetőségek korlátozottsága.