2024. március 29., péntek

Az önkormányzat a szívén viseli a lakosok sorsát

A zentai községi képviselő-testület 7. üléséről jelentjük

A zentai községi képviselő-testület tegnap tartotta meg 7. ülését. Első napirendi pontként a testület megerősítette Korponai Annamária (Vajdasági Magyar Szövetség) képviselői mandátumát. Mivel Kosiczky András képviselő ez év augusztusában benyújtotta szóbeli lemondását a testületnél, Korponai a helyhatalmi választásokról szóló törvény értelmében került a testületbe mint az első következő jelölt a választási jegyzékről.

A Zenta község 2021-es évi költségvetéséről szóló rendeletjavaslat megvitatását megelőzően – amelyet végül szavazattöbbséggel elfogadtak – Czegledi Rudolf polgármester foglalta össze a témát. Felvezetőjében elmondta, nehéz év áll mögöttünk minden szempontból, hiszen amikor egy évvel ezelőtt a 2020-as költségvetésről tárgyaltak, még senki nem sejtette, a járványhelyzet milyen rendkívüli módon fogja meghatározni a továbbiakat, és hogy milyen küzdelmekkel kell majd szembenézni mindannyiunknak. Minderre senki nem volt felkészülve. Megállapította, hogy a jelentések alapján a következő év sem kecsegtet sokkal pozitívabb dolgokkal, a legoptimistább megítélések szerint is a világjárvány minimum még fél éven át alapvetően meg fogja határozni az életünket. Az előttünk álló évnek is az tehát a legfőbb célja, hogy a szervezeteink és intézményeink működését maximálisan segítsük.

A megkezdett programok jövőre is folytatódnak

A megkezdett programok jövőre is folytatódnak

Czegledi elmondta, a 2021-es költségvetés is elsősorban erre irányul, ezt követően pedig arra, hogy mindazok a programok, amelyeket az idén megvalósítottak, továbbra is folytatódjanak. Ezek közé tartozik például a mezőgazdasági szféra vagy az elsőszülöttek szüleinek támogatása mint a gyermekvállalási program alapja. A további nagyberuházási tervek közül kiemelte többek között a gerontológiai központ kiépítését, a városháza teljes felújítását, valamint a kis zsinagóga renoválását magyarországi támogatásokból. Turisztikai programok is kilátásban vannak IPA-projektek segítségével. A régi laktanya területén tervben van a Történelmi Levéltár felújításának negyedik fázisa a tartomány teljes körű támogatásával, illetve a helyi oktatási intézmények további felújítása.

Végezetül elmondta, az önkormányzat továbbra is teljes mértékben követi a járványhelyzetet, gondoskodik a lakosokról, igyekszik az életminőségükön javítani, és egyetlen személyt sem fognak magára hagyni a bajban.

Az ülésen minden napirendi pontot – a legtöbb esetben egyhangúlag – elfogadtak, egyedül a 2021-es költségvetés, valamint az olimpiai medence jegyárainak emelése kapcsán merültek fel ellenvetések az ellenzék részéről.