2024. április 20., szombat

A tűzoltóknál is járt a Télapó

Kevesebb tűzeset történt Topolyán, de a járványügyi intézkedések sokszorozták a teendőket

Mozgalmas évet zár a topolyai Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Habár kevesebb tűzeset volt, mint a korábbi években, a járványhelyzettel járó fertőtlenítések jelentősen megnövelték a bevetéseik számát.
A topolyai lánglovagoknak az év folyamán az országban szinte elsőként volt alkalmuk fogadni a Belügyminisztérium illetékes csapatát, hogy a feltételeket teljesítve hivatalosan is megkaphassák a támogatásokra is feljogosító működési engedélyt. Holló Dániel, a testület elnöke elmondta, hogy az önkéntes csapat évének végére a pontot, a tagsághoz tartozó gyermekek nagy örömére, Télapó látogatása tette.

- A testületünk tagságához tartozó önkéntesek kisgyermekei, illetve a Topolyai Polgárőrség tagságának gyermekei részesültek a Télapó ajándékában, összesen 20 csomagot adott át a fehér szakállú. A következő év első felének elsődleges feladata lesz kicserélni a kamiongarázsunk ajtaját, amihez már megteremtődtek a feltételek – mondta el Holló Dániel, majd arra is kitért, hogy a következő év elejére halasztódik a testület tagjainak egyéni vizsgáztatása.

- Jelenleg 20-25 olyan egyén tartozik a tagságunkhoz, akik vészhelyzet esetén azonnal készek a bevetésben részt venni. A belügyi szervek új szabályrendszere alapján egyénileg is vizsgáznia kell a tagságunknak elméleti és gyakorlati tudásból. Első körben ezt a jelentős anyagi feltételek biztosításával 10 egyén számára áll lehetőségünkben megszervezni. Gyakorlatilag önkéntes tagságunk szaktudásának meg kell egyeznie a hivatásos állomány felkészültségével, és az előirányozott eszközbeli feltételekkel is kell rendelkeznünk. A különbség csak annyi, hogy önkénteseink a humánus cselekedeteiért nem kapnak havi juttatást, ők embertársaikkal szembeni jó szándékból teszik a dolgukat. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy szükség van a testület helytállására, hiszen a hivatásos állomány többször is velünk karöltve oldott meg vészhelyzet szülte kihívásokat, illetve a kisebbekhez csak az önkéntesek érkeztek ki – hallottuk a testület elnökétől, aki azt is elárulta, hogy 2019-ben 47 alkalommal riasztották őket tűzesetekhez vagy viharkárokhoz, az idén azonban csupán 42 alkalommal voltak bevetésen. Ebe persze nincsenek beleszámolva a koronavírus miatt végzett fertőtlenítő akciók.

- Több héten keresztül naponta kivettük részünket a forgalmasabb utcák, közterek fertőtlenítéséből. A munkálatokat a Komgrad Kommunális Közvállalattal karöltve végeztük. Mivel a mi víztároló kamionjaink nagyobb mennyiségű folyadék felhasználására alkalmasak, nagyobb területeket lehetett fertőtleníteni – hallhattuk az önkéntes testület elnökétől, aki a 42 bevetés kapcsán elárulta, hogy kisebb-nagyobb tűzesetekhez riasztották őket, illetve a viharkárokban kidőlt fák utakról történő eltakarításánál is tevékenykedtek, együttműködve a hivatásos testület tagságával.

- Az idei év legnagyobb tűzesete Njegoševón, a sertéstelepen. Történt, ezenkívül Topolyán az Umetnost bútorgyár is égett több alkalommal. Magánházaknál is voltak nagyobb kárral járó tűzesetek, amelyek során az önkéntes testület is részt vett a mentésben, így a Balzac és a Branko Radičević utcákban. Természetesen az önkéntes testület tagsága igyekszik kivenni részét a környező települések nagyobb tűzeseteinek oltásából is, különösen azokban a falvakban, amelyekben nincs szervezett önkéntes tűzoltóság – mondta el Holló Dániel, aki köszönetét fejezte ki a testületnek nyújtott támogatásokért.

- A fennmaradásunkat, a zavartalan munkánkat Topolya község és a helyi közösség fedezi anyagilag, pályázatok útján. Ezt annak is köszönhetjük, hogy tisztában vannak a munkánk értékével. Az idén egy nagyobb léptékű támogatásban részesültünk a Hősiesség és szolgálat, Topolya a nagy háborúban című könyv eladásából befolyt összegből. Illetve először pályáztunk a Bethlen Gábor Alapítványnál is a közösségi termünk felújítására, székek beszerzésére. A sikeres pályázati eredmény után a megvalósítást keresztülhúzta a járványhelyzet, de reményeink szerint halasztás után jövőre nyélbe tudjuk ütni az elképzeléseinket – nyilatkozta Holló Dániel, a topolyai önkéntes tűzoltó egyesület elnöke.