2024. április 18., csütörtök

Bérbe adták a gyógyszertárakat

Kedden szerződést kötött a Szabadkai Gyógyszertár és a Galen Pharm

November elején írták ki a Szabadkai Gyógyszertár üzlethelyiségeinek bérbeadására vonatkozó nyilvános felhívást, és a hónap végén döntés született arról, hogy az elkövetkező 15 évben a zimonyi székhelyű Galen Pharm működteti ezen üzlethelyiségeket. A Szabadkai Gyógyszertár és a Galen Pharm képviselője kedden a média jelenlétében írta alá a bérleti szerződést, amellyel hivatalossá vált a bérbeadás.

A Galen Pharm havonta csaknem 1,3 millió dinár bérleti díjat fizet (Fotó: Gergely Árpád)

A Galen Pharm havonta csaknem 1,3 millió dinár bérleti díjat fizet (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Gyógyszertár az elmúlt időszakban hatalmas tartozásokat halmozott fel, ami miatt veszélybe került a gyógyszerekkel való ellátottsága is. A városi képviselő-testület az év elején megtartott egyik ülésén még az állami és a magánszféra koncessziójáról döntöttek, az év második felében azonban, elsősorban az idő rövidsége miatt, az a határozat született, hogy a Gyógyszertár üzlethelyiségeit bérbe adják. A nyilvános felhívásra egy érvényes ajánlat érkezett. Az ajánlattevő, a zimonyi Galen Pharm így a kikiáltási áron vehette bérbe az üzlethelyiségeket. A kedden aláírt szerződés értelmében a Galen Pharm cég a szerződés aláírását követően öt napon belül köteles befizetni 24 havi bérleti díjat, vagyis megközelítően 26 millió dinárt. A két év letelte után a bérlőnek minden hónap 15-éig kell befizetnie az adott hónapra vonatkozó bérleti díjat, ami csaknem 1,3 millió dinárt tesz ki.

A bérleti szerződést kedden Jasmina Vukša, a Szabadkai Gyógyszertár igazgatója és Veljko Dželetović, a Galen Pharm igazgatója írta alá.

Jasmina Vukša az ez alkalomból adott nyilatkozatában sok sikert kívánt a bérlőnek.

– A Szabadkai Gyógyszertár problémája a mai szerződés-aláírással megoldódott. Az ügy a lehető legjobb módon ért véget. Minden munkahely megmarad, és az új kezdethez sok sikert kívánok a Galen Pharmnak – mondta Jasmina Vukša.

A Galen Pharm nevében Sanja Rakić szóvivő szólt a jelenlévőkhöz.

Jasmina Vukša és Veljko Dželetović írták alá a szerződést (Fotó: Gergely Árpád)

Jasmina Vukša és Veljko Dželetović írták alá a szerződést (Fotó: Gergely Árpád)

– Azon fogunk dolgozni, hogy minél előbb elvégezzük a szükséges előkészületeket, és hogy a gyógyszertárak mihamarabb megnyithassanak annak érdekében, hogy a polgárok megfelelő egészségügyi védelemben részesülhessenek. A gyógyszertárakat a legújabb standardok szerint szereljük fel. A polgárok hazai és behozatali gyógyszereket, egészségügyi segédeszközöket, táplálékkiegészítőket, csecsemőknek és gyermekeknek szánt élelmiszereket, felszereléseket, valamint számos kozmetikai terméket vásárolhatnak majd meg a gyógyszertárainkban. A polgároknak arra is lehetőségük lesz, hogy a gyógyszereket receptre váltsák ki, ugyanakkor az állandó vásárlóink különböző kedvezményekre számíthatnak – fogalmazott Sanja Rakić.

A bérleti szerződés aláírásán jelen volt Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is, aki felszólalásában a Szabadkai Gyógyszertár tartozásairól is szót ejtett.

– A gyógyszertár 72 alkalmazottja közül 62-t a Galen Pharm fog foglalkoztatni, míg tíz dolgozót a Szabadkai Gyógyszertár alkalmaz a székhelyén, illetve két üzlethelyiségében. Ami a gyógyszertár tartozásait illeti, az a mai napon összesen több mint 158,5 millió dinárt tesz ki. Ebből 155 millió dinár a gyógyszerek és egyéb árucikkek utáni tartozás. A 155 millió dináros tartozás legnagyobb része 13 beszállítót érint, amelyek miután megtudták, hogy a Gyógyszertár milyen anyagi helyzetben van, lépéseket tettek a megfizettetés érdekében. A beszállítókkal folytatott megbeszélések során sikerült kieszközölni, hogy a Gyógyszertár tartozásait részletekben fizessük vissza. Ennek érdekében még az idén, illetve a jövő év elején szerződést kötünk a beszállítókkal – nyilatkozta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a bérleti szerződés megszületése az egész városvezetés sikere, hisz a Szabadkai Gyógyszertár tartozásai a városi költségvetés likviditását is veszélyeztették.

A Galen Pharm eddig egy gyógyszertárat működtetett Szabadkán. Az elkövetkező időszakban összesen húsz helyen, beleértve a Városháza alatti üzlethelyiséget is, találkozhatunk majd a vállalat cégérével.