2024. március 29., péntek

Ajándék a gyerekeknek

Különleges akciót szervezett a Vöröskereszt kishegyesi szervezete

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete az idén újévi ajándékkal kedveskedik a népkonyha felhasználói gyermekeinek. Ezek a szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekek nem biztos, hogy kapnának ajándékot, ezért ezzel az aprósággal próbálják szebbé tenni számukra az ünnepet – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– Elsőként gyűjtési akciót szervezetünk a népkonyha felhasználói gyermekeinek. Az volt a célunk, hogy ezt az ünnepi időszakot az ő számukra is kicsit ünnepélyesebbé tegyük. A gyűjtésnek köszönhetően szerény édességcsomaggal fogunk meglepni minden gyereket, aki részesül a népkonyhaprogramban. Szám szerint mintegy 50 gyerekről van szó – számolt be a titkár, majd azt is elmondta, hogy a csomagokat ma osztják szét a gyerekeknek, hogy az újévet már édességekkel várják.

A népkonyha az előttünk álló ünnepek miatt néhány napot szünetelni fog. Fontányi elmondta, hogy sem 31-én, sem pravoszláv karácsonykor nem fognak ételt osztani. Erről előre értesítik a felhasználókat, és egy komolyabb ebéddel, valamint ételcsomaggal igyekeznek őket kárpótolni. A csomag egy napra elegendő élelmiszert tartalmaz majd, lesz benne olaj, rizs, készétel és húskonzerv. A szünet előtti napon pedig egy kiadós babot kapnak a felhasználók. A titkár arról is beszámolt, hogy karácsonykor halétellel és kaláccsal kedveskedtek a felhasználóknak.

A tervekről szólva Fontányi elmondta, hogy a Vöröskereszt elsődleges feladata a népkonyhaprogram életben tartása. Ezáltal közvetlenül segítik a legrászorultabb lakosokat, épp ezért azon lesznek, hogy tovább fejlesszék és bővítsék a program lehetőségeit. Emellett a januárt arra fogják kihasználni, hogy kielemezzék az állandó tevékenységeket, és éves jelentést készítsenek a szervezet működéséről. Több ülést is tartanak majd ennek kapcsán, de a járványhelyzet miatt ezeket online formában bonyolítják le – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy bízik benne, hogy az előttünk álló év nyugodtabb lesz, és az egészségügyi előírások is enyhülni fognak. Annál inkább, mert sok minden elmaradt az idén.

– Ha meglesznek rá a feltételek, akkor nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az iskolás gyerekek egészségmegőrző és egyéb programjaira, mivel a mögöttünk levő időszakban erre nem igazán volt lehetőség. Az aktív fiatal önkénteseinkkel tervben volt egy kirándulás, valamint egy nyári tábor, versenyek, de ez mind elmaradt. Bízunk benne, hogy az előttünk álló évben mindezt meg tudjuk valósítani – fogalmazott Fontányi.