2024. április 19., péntek

Jubileum, ünneplés nélkül

Huszonöt éves a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepeli a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság. Tekintettel a járványhelyzetre az ilyenkor szokásos ünneplés az idén elmarad. Az elmúlt negyed évszázad munkájáról a lap karácsonyi számában számoltak be. A szórványmagyarság körében végzett több évtizedes tevékenységéért a Csernyei Újság 2017-ben elkapta a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének oklevelét.

A lap készítői a Csernyeiek Klubjában (Kecskés István felvétele)

A lap készítői a Csernyeiek Klubjában (Kecskés István felvétele)

– Az újság évente négyszer jelenik meg, és pályázati pénzekből tartjuk fenn magunkat. Pályázunk a tartományi titkárságoknál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál, a Magyarcsernyei Önkormányzatnál, több-kevesebb sikerrel, de eddig sikerült minden évben négyszer kiadnunk a lapot. Mi az újságban nem írunk nagy dolgokról, nem írunk világraszóló eseményekről, mi az egyszerű magyarcsernyei emberekről írunk, a helyi eseményekről, gondokról, bajokról, örömökről, ünnepekről, a mindennapokról, mert ez érdekli a csernyei embereket. Úgy érzem, hogy a Csernyei Újságot igénylik, mindig nagyon várják a helybeliek és az elszármazottak is. A lap évente négyszer jelenik meg, hatszáz példányban és 16 oldalon, ebből négy oldal színes. Most a XXV. évfolyam 4. száma már 20 oldalon jelent meg – nyilatkozta Nagy Erzsébet, aki tíz éve a lap főszerkesztője. Elmondása szerint a lapnak öt-hat állandó munkatársa van, de minden szám előkészítésekor a létszám bővülni szokott néhány lelkes fiatallal, ők színesebbé, gazdagabbá, tartalmasabbá teszik a lapot.

A szerkesztőbizottság tagja a Csernyén született, Újvidéken élő Fazekas András nyugalmazott újságíró is. Mint mondta, ő az, aki úgymond először szagolhat bele a Csernyei Újság nyomdafestékes illatába. Az újság ugyanis Újvidéken készül, Karlócán nyomtatják.

A húszoldalas ünnepi szám (Kecskés István felvétele)

A húszoldalas ünnepi szám (Kecskés István felvétele)

– Rám hárul az a feladat, hogy „nyösztessem” a főszerkesztő asszonyt is, ő pedig a munkatársakat, hogy idejében megjelenjen az újság, mivel négy alkalommal, négy bizonyos ünnephez vagy történéshez kötődik. Esetünkben a húsvéthoz, a karácsonyhoz, mindenszentekhez és a csernyeiek találkozójához. Tehát egy-két hét kell ahhoz, hogy Újvidéken, illetve Karlócán elkészüljön az újság. Eddig még nem történt meg, hogy késett volna, az itteni munkatársaimnak meg a nyomdának köszönhetően – mondta András.

A Csernyeiek Klubja 25 évvel ezelőtt, bizottságok megalakításával próbálta talpra állítani a nehézségekkel küzdő civil szervezeteket.

– Az első évben 97 tagja volt a Klubunknak. Ebből 33 Magyarcsernyén élő, 56 valamikori régi Jugoszláviában élő csernyei és nyolc idegenbe szakadt, tehát külföldön élő csernyei lépett be a tagságba. A célunkat sikerült elérni: újraindult a művelődési élet, évről évre megszerveztük a Csernyeiek Találkozóját, alapítványt hoztunk létre, amely által felújították a Szent Ágota-templomot. A vidéken elsőként helyi lapot indítottunk. Erre nagy szükség volt, mert abban az időben a helyi történésekről más módon nem lehetett tájékozódni. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Csernyei Újság alapítója és kiadója a Csernyeiek Klubja, és ezért önálló és ingyenes. Minden házhoz elvisszük, és Vajdaságban meg a külföldön élő csernyeiek is mindig megkapják – hallottuk Halász Györgytől, a Csernyeiek Klubjának elnökétől.

Hogy mi lesz ezután, az már nagy kérdés. Ugyanis a falu lakossága az utóbbi években nagymértékben csökkent és az elvándorlási hullám még tart.

– A valamikori négyezer lakosból, talán ha van hatszáz személy a faluban. Például egy utcasoron, mi úgy szoktuk mondani egy dűlőhosszon, ami négy ötszáz méter, esetenként négy-öt lakos él. Nincsenek fiatalok. Csernyén, bárki, bármelyik iskolát is elvégzi, hamar elhagyja a falut, mert nem bír munkát találni – mesélte a klub elnöke.

A csernyeiek azonban bíznak abban, hogy a helyzet majd lehetővé teszi, hogy a klub és az újság jubileumáról, ha utólag is, de méltóképpen megemlékezhetnek és jövő Szent Anna napján nem marad el a Csernyeiek Találkozója sem.