2024. április 18., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Működik az Allardyce-effektus?

Hiába szórt el pontokat a Leicester, a Manchester United és a Chelsea is, Jürgen Klopp Liverpoolja nem tudott még jobban ellépni közvetlen riválisaitól, mert a Vörösök vasárnap este csak 1:1-es döntetlent játszottak a kiesőjelölt West Bromwichcsal. A meccsen totális Liverpool-dominancia uralkodott: a labdabirtoklás 78:22 százalék, a kapura lövések száma 17:5, a szögleteké 7:3, a passzoké pedig 772:213 volt a hazaiak javára. A végeredmény ennek ellenére 1:1 lett, hiszen Mané 12. percbeli góljára a hajrában Ajayi válaszolt, így a vendégek értékes pontot raboltak a listavezetőtől. A West Brom vezetőedzője december közepe óta Sam Allardyce, aki az elmúlt években azzal vált hírhedtté, hogy a bajban lévő, kiesés szélén álló PL-csapatokat benntartja a legmagasabb osztályban. Az angol szakember a horvát Slaven Bilićet váltotta a kispadon, az Allardyce-effektus pedig talán már életbe is lépett…

Ajayi egyenlítő gólja a Liverpool ellen (Fotó: Beta/AP)

Ajayi egyenlítő gólja a Liverpool ellen (Fotó: Beta/AP)

A késő esti Wolverhampton–Tottenham találkozón Mourinhóék is élhettek volna a vetélytársak hibáival, de a Spurs számos helyzetet elpuskázott. Ndombele már a kezdésnél, rögtön az 1. percben az észak-londoniak felé billentette a mérleget, ám a Farkasok ezután jól zárták soraikat. A 86. minutumban a marokkói Saïss érkezett kiválóan egy szögletre, csúsztatása pedig Lloris hálójában kötött ki.
A Premier League erőltetett menetéhez mától a spanyol bajnokság is kapcsolódik, hétvégén a rövid, karácsonyi megszakítás után folytatódik a német és az olasz élvonal.

Angol bajnokság, a 15. fordulóban: Leeds–Burnley 1:0, West Ham–Brighton 2:2, Liverpool–West Bromwich 1:1, Wolverhampton–Tottenham 1:1. Az élcsoport: Liverpool 32, Everton 29, Leicester 28 pont stb.

Jakabfi elköszönt a válogatottól

Befejezi szereplését a magyar női labdarúgó-válogatottban Jakabfi Zsanett, a német Wolfsburg csatára. „2007-ben nagy álmom válhatott valóra, hisz először ölthettem magamra a magyar címeres mezt – nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának a 30 éves játékos. – Büszkeséggel tölt el, hogy labdarúgóként 13 éven keresztül képviselhettem Magyarországot. Most hosszú évek után szeretnék elbúcsúzni. Nem volt egyszerű döntés ez számomra, de úgy érzem, eljött az idő. Szeretnék minden edzőmnek és játékostáramnak köszönetet mondani az elmúlt időszak emlékeiért. A csapatnak ezután is szurkolója maradok, minden jót kívánok a lányoknak! Hajrá, magyarok!” – tette hozzá. Az egyetlen BL-győztes magyar futballista 62 mérkőzésen lépett pályára címeres mezben, és ezeken 31 gólt szerzett. Jakabfi Somogyváron, majd 14 éves korától az MTK-ban játszott. Öt szezon alatt több mint 100 gólt lőtt, és magyar bajnok lett, majd 2009-ben Wolfsburgba igazolt. Csapatával hatszor nyerte meg a német bajnokságot, és hatszoros kupagyőztesnek mondhatja magát. A BL-ben kétszer ért fel a csúcsra klubjával, az előző kiírásban is döntőt vívott, és az idén kilencedszer választották meg az év magyar női labdarúgójának.

Messi még pihen

Klubjának engedélyével meghosszabbította szabadságát Lionel Messi, a Barcelona hatszoros aranylabdás labdarúgója. A 33 éves csatár és családja szerdán magánrepülővel hazautazott Argentínába, hogy szülővárosában, Rosarióban töltsék a karácsonyt. Az eredeti tervek szerint a futballsztár vasárnap visszatért volna a katalánokhoz, hogy hétfőn újra edzésbe álljon, de a Barca hozzájárult, hogy csak a mai (keddi), Eibar elleni bajnoki után csatlakozzon a kerethez. Így a csapatkapitány következő meccse vasárnap esedékes a sereghajtó Huesca otthonában. A Barcelona múlt kedden 3:0-ra győzött a Valladolid vendégeként, a harmadik gólt Messi szerezte, aki ezzel megdöntötte a legendás Pelé egyetlen klub színeiben elért gólok számára vonatkozó rekordját. Az argentin 644. találatát szerezte a Barcelona mezében.