2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A kormány támogatta a válságstáb javaslatát

A válságkezelő testület tagjai hiszik, hogy 2021 jobb év lesz

Az év utolsó járványelemző sajtótájékoztatóján a jelenlevő tisztségviselők megerősítették, hogy a kormány elfogadta az egészségügyi válságstáb hétfői, az ünnepek idejére vonatkozó indítványát. Ennek értelmében december 31-én és január 1-jén a vendéglátóhelyek 18 óráig, míg az élelmiszerüzletek és a bevásárlóközpontok 20 óráig tarthatnak nyitva. Január 2. és 11. között a jelenleg alkalmazott intézkedések lesznek hatályban, azaz a legtöbb létesítmény 20 óráig tarthat nyitva. A válságstáb következő ülése január 11-én esedékes.
A KÖVETKEZŐ ÉV JOBB LESZ
Predrag Kon epidemiológus szerint a járványhelyzet továbbra is rendkívüli, noha elkezdett valamelyest javulni. Jelenleg is sokan szorulnak kórházi kezelésre és mesterséges lélegeztetésre – érvelt Predrag Kon, aki szerint ha az ünnepnapok ideje alatt a lakosság nem lesz fegyelmezett, a helyzet ismét rosszabbodhat. A válságstáb nem javasolta a szilveszterezést, mert ezek olyan rendezvények, amelyeken fokozott a vírus terjedésének a veszélye, nem beszélve arról, hogy a gyülekezési szabadság már hosszabb ideje korlátozott. Kon szerint a lakásokban, házakban sem lenne szabad tömegesen gyülekezni, azzal, hogy ebben a tekintetben „nem fogalmazhatnak meg egyértelmű tilalmat". A következő év jobb lesz, hiszen megérkezett a vakcina és a továbbiakban még többre számíthat az ország – vélekedett Kon, valamint elmondta, hogy 2021 a tömeges vakcináció éve lesz.
BULI MAJD JÖVŐRE
Branislav Tiodorović epidemiológus szintén arra kérte a polgárokat, hogy az idén mondjanak le a korábbról megszokott szilveszteri bulikról, ne szervezzenek tömeges rendezvényeket. Ha most mindenki megfelelően viselkedik, a következő évben már a korábbiakhoz hasonló módon lehet ünnepelni, jegyezte meg Tiodorović, aki szerint a járvány elleni küzdelemben eddig elért eredményeket nem lenne szabad egyetlen éjszaka miatt kockáztatni. A szakértő a továbbiakban arról biztosította a közvéleményt, hogy az immunizációban résztvevő egészségügyi szakértők már elkezdték a felkészülést a tömeges vakcinációra, hogy amikor januártól megérkezik a nagyobb mennyiségű vakcina, ez a folyamat gördülékenyen haladjon.
A FIATALOK LEGYENEK TEKINTETTEL AZ IDŐSEKRE
A helyzetelemző sajtótájékoztatón Ivo Udovičić, a karaburmai Katonai-orvosi Kórház parancsnoka kifejtette, hogy továbbra sem elégedett a helyzettel, szavai szerint túlságosan sok páciensnek van szüksége kórházi, illetve intenzív terápiás ellátásra. A szakértő azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a polgároknak és az államnak nem szabad megfeledkezniük azokról az orvosokról, akik a Covid-rendszerben tevékenykedtek, megfertőződtek és elhunytak. Ivo Udovičić arra kérte elsősorban a fiatalokat, hogy idősebb hozzátartozóik érdekében az idén mondjanak le a bulizásról.
5 EZER ADAGNYI OROSZ VAKCINA
Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter arra figyelmeztette a polgárokat, hogy szilveszter napján és az év első napján az összes felügyeleti szerv, valamint a rendőrség munkatársai is a terepet fogják járni, „vagyis inkább senki ne próbálkozzon illegális bulit szervezni". Bárki megihat egy kávét, vagy elfogyaszthat egy ebédet vendéglátóhelyen, ám december 31-én és január 1-jén 18 óra után egyetlen kávézó, vagy étterem sem működhet és egyéb helyeken sem szabad bulit szervezni, nyomatékosította Lončar, majd arra is rámutatott, hogy 18 óra előtt sem tűrik meg a bulikat.
– Ami az immunizációt illeti, január 4-én érkezik a következő szállítmány Pfizer/BioNTech-vakcina, majd ezt követően heti rendszerességgel újabb szállítmányok esedékesek. Az orosz vakcinából 5 ezer adagnyi ma, vagy holnap érkezik, ennek a felülvizsgálata a Gyógyszerügynökségben hamarosan befejeződik. Miután bejegyzik a kínai vakcinát, Szerbia arra is igényt tart, ám emellett más országokkal, illetve gyártókkal is tárgyalnak. Tekintettel arra, hogy a lakosság mekkora hányada fertőződött, már akkor is elégedettek lehetünk, ha a következő őszi-téli idény előtt a lakosság 20-30 százalékát sikerül immunizálni. Az idősek után az egészségügyben, majd az oktatásban dolgozókat, ezt követően az állami szervek, beleértve a belügyminisztérium munkatársait, végül pedig a krónikus megbetegedésben szenvedőket immunizálják – fogalmazott Lončar.
A miniszter beszámolója szerint jelenleg nagyjából 3 ezer fertőzött egészségügyi alkalmazottat jegyeznek, közülük 50-en lábadoznak kórházban.
CSÖKKENT A KÓRHÁZBAN GYÓGYKEZELTEK SZÁMA
A keddi járványügyi jelentés szerint egy nap alatt 3136 új fertőzést jegyeztek, az elvégzett tesztek száma 14.987, míg a pozitivitás aránya 20,92 százalék. A vizsgált 24 óra leforgása alatt hivatalosan 46 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 3119, a halálozási arány 0,93 százalék. Kórházi kezelésre 9366 páciensnek van szüksége, míg mesterséges lélegeztetésre 283 páciensnek.
Vajdaságban előző nap 627 volt az esetszám, Újvidéken 168, az aktív esetek száma a tartományban 37.605. A szociális védelmi rendszer bennlakásos intézményeiben a fertőzött lakók száma 1760 (Vajdaságban 485) , míg a fertőzött alkalmazottaké 807 (Vajdaságban 245).