2024. április 18., csütörtök

Január elejétől hetente érkezik a Pfizer-féle vakcinából

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma kijelentette, hogy január 4-én új kontingens érkezik a Pfizer-féle vakcinából, hozzátette, hogy attól kezdve hetente érkezik újabb szállítmány az oltóanyagból. A köztársasági Válságstáb mai sajtótájékoztatóján elmondta továbbá, hogy ma vagy holnap az orosz vakcinából is érkezik Belgrádba, az oltóanyag még tesztelési fázisban van a hazai Gógyszerügynökségnél. Rámutatott, hogy a vizsgálatok a vége felé közelednek, várhatóan az újév első napjaiban be is fejeződnek.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az állam az összes gyógyszergyártóval tárgyalásokat folytat. Szerbia a világon a negyedik, aki megállapodást írt alá a Pfizer gyógyszergyárral a koronavírus-elleni oltások beszerzéséről – tette hozzá Zlatibor Lončar.

Hozzátette, hogy eddig három ezer egészségügyi dolgozó fertőzött a koronavírussal, közülük ötvenen kórházi kezelésre szorulnak.

A belgrádi Karaburma katonakórház COVID-részlegébe az elmúlt hónapban több mint 300 beteget vettek fel, és ugyanannyit engedtek haza – mondta Ivo Udovičić, a Karaburma Katonai Egészségügyi Központ alezredese a Válságstáb mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az elmúlt három napban 37 pácienst vettek fel gyógykezelésre ebben az intézményben. Jelenleg 13 beteg intenzív ellátásra szorul. Ivo Udovičić arra kérte a polgárokat, hogy tartózkodjanak a tömeges ünnepségektől és összejövetelektől.

Predrag Kon epidemiológus szerint a járványügyi helyzet még mindig rendkívüli, annak ellenére, hogy a számok azt mutatják, hogy a helyzet javul. „A kórházak továbbra is túlzsúfoltak, sokan vannak lélegeztetőgépen. Ha az ünnepek alatt ellazulunk, a helyzet súlyosbodhat” – mutatott rá Kon.