2024. április 24., szerda

Tiodorović: Ha lesznek szilveszteri bulik, január derekára újra begyűrűzik a járvány

Branislav Tiodorović epidemiológus és a Válságtörzs tagja szerint Szerbia továbbra is nehéz és komoly járványtani helyzetben van, ezért óvatosnak kell lennünk szilveszterkor is, az új esztendőt másképp kell köszöntenünk, mint eddig.

A Prva Televízó műsorában elmondta, hogy első pillantásra valóban úgy tűnhet, csökken a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, de továbbra is magas az elhunytak száma. – Ezúttal másként kell bevárnunk az új évet – mondta Tiodorović, majd elárulta, hogy a stáb tagjainak többsége támogatta a szigorító intézkedésjavaslatokat, azt, hogy ne engedélyezzék a szilveszterezést és az ismétlést sem. – Január 11-én újra mérlegeljük a helyzetet, és kiderül, szigorítunk, vagy enyhítünk – tette hozzá.

Tiodorović megismételte, hogy az éttermek és kávéházak 18 óráig tarthatnak nyitva, majd az ünnepek után visszatérhetnek a 20 órai zárásra. Ugyanakkor félelmének adott hangot, hogy a magánbulikon sokan megfertőződnek, „szem előtt kell tartaniuk, hogy ők is megfertőződhetnek, és az is előfordulhat, hogy nem jut hely számukra a kórházakban”.

– Január 15-20-a között egy újabb nagy hullám következhet, ha ilyen bulikat tartanak az emberek, és ez a hullám semmivel sem lesz kíméletesebb, mint az eddigi – mutatott rá Tiodorović.

A neves szakember szerint a januárban esedékes oltásokkal februárra már 40-50 százalékosra növelhetjük az ellenállóképesek számát, amivel megközelítjük a nyájimmunitást Szerbiában. Így tavaszra az életünk már újra hasonlíthat a korona előttire – mondta.