2024. április 25., csütörtök

Álhírgyártásban jeleskedtek

Pinokkiót kapnak a legolvasottabb hazai hírportálok

Az Álhírnyomozó weboldal (Fake News Tragač) az idén is odaítélte kitüntetéseit azoknak a sajtótermékeknek, amelyek 2020-ban a legtöbb alkalommal terjesztettek hazugságokat vagy próbáltak manipulálni az információkkal. Három győztest hirdettek, arany, ezüst és bronz Pinokkió díjakat ítéltek oda.
A beszámoló szerint az év során 198 olyan tartalmat elemeztek, amelyekkel kapcsolatban hitelességüket illetően komoly aggályaik merültek fel. Ez rekordnak számít, soha korábban nem kellett ennyi írást, anyagot átnézniük. A szemügyre vett írások 23 százaléka az Alo napilap nyomtatott kiadásában vagy online portálján jelent meg, ezzel a lap, mely egy egyszerű napsütéses időjárásról szóló hírt is olyan címmel harangoz be, hogy „Borzalmas dolgok vannak a meteorológiai intézet honlapján", konkurencia nélkül „kiérdemelte" az idei arany Pinokkió kitüntetést.
A Fake News Tragač ezüstéremmel az Informert „tisztelte meg". Az elemzett tartalmak 19 százalékát terjesztette vagy készítette ez az újság nyomtatott vagy online formában. A harmadik helyen a Srbija Danas hírportál végzett a maga 16 százalékos „részesedésével".
A hírelemzők közölték, immár három éve vizsgálják a Szerbiában megjelenő információkat. Valamennyi idei nyertesnek plakettet és szobrocskát is küldenek majd, remélve, hogy a szobrocska emlékeztetni fogja ezeket a kiadványokat: aki hazudni tud, az arra is képes, hogy megjavuljon, s leszokjon erről. Reményüket fejezték ki, hogy 2021-ben a hazai média törekedni fog majd arra, hogy véletlenül se érdemelje ki az év végén egyik Pinokkiót sem.