2024. április 19., péntek

Mik a sárkánymacskák, és miért vannak felvillanyozódva?

Bor, búza, békesség? Erő, egészség? Anyagi biztonság? Visszazökkenés a régi kerékvágásba? Semmi jó? Ugyan kérem! Hát hol vannak a gyilkos orchideák, a hatalmas varangyos békák, az embereket elpusztító pöfeteggombák és a sárkánymacskák? A világ egyik legerősebb algoritmusa szerint ilyen furcsaságok kísértenek majd bennünket 2021-ben.

Az idei világméretű káoszon felbuzdulva egy kutató arra „kérte” a GPT-3 névre hallgató szöveggeneráló algoritmust, hogy jósolja meg a jövőt. Bizarr és szórakoztató eredmény született, ugyanis a mesterséges intelligencia gyilkos orchideákat, hatalmas varangyos békákat, embereket elpusztító pöfeteggombákat és sok egyéb meghökkentő lényt és eseményt jósolt – bármennyire is furcsa és kiszámíthatatlannak tűnő világot élünk, ezek azért nem tűnnek túl reális forgatókönyvnek. Az egyik helyen például azt írta a mesterséges intelligencia, hogy a „kutatók attól tartanak, hogy a naprendszerünket földönkívüli civilizációk által előállított lézersugarakkal rombolhatják”, de olyan víziója is van, miszerint „apró drónokkal hat gyilkos cápát öltek meg egy hajóroncsban”. A legérdekesebb jóslatai egyike talán az, hogy az amerikai házak hátsó udvarában gyilkos orchideák szedik majd áldozataikat, másutt arra keresi a választ, hogy mik is azok a sárkánymacskák, és miért vannak felvillanyozódva.

Ha a mesterséges intelligencia a tudományos-fantasztikum világába kalauzolt el bennünket, nézzük, mit mond a küszöbönálló évről az a magyar jósnő, aki már a 2020-as év nehézségeit is előre megjósolta. A négyes számból adódóan ő előre látta azt, hogy az idei évünk válsággal, háborúval és nehézségekkel fog eltelni, mivel szerinte minden nehézség ehhez a számhoz köthető. Radics Ágnes azt állítja, hogy a következő évünk sem lesz túl fényes, számítanunk kell a koronavírus harmadik hullámára is, és bár márciusra egy picit fellélegezhetünk majd, a jövő év végéig még nem fog eltűnni a vírus a mindennapokból. A jósnő szerint ez az időszak a generációk összeköltözését is magával hozhatja, a családtagok elkezdik támogatni, segíteni egymást, ami előrelépés lesz a nehezebb anyagi körülmények közt élők körében. Tüntetések, feszültségek lesznek, egymásnak mennek az emberek, és ha nem figyelünk oda, több lesz az öngyilkosság is – így vélekedik 2021-ről Radics Ágnes. A jósnő nincs egyedül borús jóslatával: az utóbbi hetekben több nemzetközi szervezet – közöttük az ENSZ is – a gazdasági visszaesésen túl komoly humanitárius válságot is prognosztizál 2021-re, és még Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is cserbenhagyta szokásos derűlátása, mert szerinte sem leszünk túl a válságon 2021 vége előtt.

Ha engem kérdeznek, mit várok a jövő évtől, azt mondom, jobbat annál, mint amilyen az idei év volt. Sok volt a veszteség, a szorongás, a bizonytalanság, és ezek leküzdésére gyógyír a humor. Éppen ezért a komoly tudósok, a rejtélyes jósok és az unalmas politikusok helyett én a mesterséges intelligencia bizarr világával tartok még akkor is, ha egyelőre ez a szürreális vízió rejtély még a kutatók számára. A világ legfejlettebb algoritmusai tengernyi merítési lehetőséggel operálva sem tudnak ugyan értelmes jövőképet felfesteni nekünk, de a blickfangos címért én borzasztóan hálás vagyok nekik. Ugyan ki ne olvasna bele egy olyan cikkbe, amelynek felvillanyozódott sárkánymacskás címe van?

Mit vár az új évtől?

Bort, búzát, békességet: 5 (4,1%)

Erőt, egészséget: 42 (34,7%)

Anyagi biztonságot: 4 (3,3%)

Azt, hogy minden visszazökkenjen a régi kerékvágásba: 40 (33,1%)

Semmi jóra nem számítok: 30 (24,8%)