2024. április 25., csütörtök

Sikerek a nehéz időszakban is

Évzáró sajtóértekezletet tartottak a VMSZ Városi Szervezetében

A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének elnöksége tegnap a szokásos, újévi fogadás helyett – amikor rendszerint beszámolnak az elmúlt év sikereiről, eredményeiről és a terveikről is – sajtókonferenciát tartott. Az eseményt Facebook-oldalukon élő adásban követhettük, a tagság nevében Vicsek Annamária oktatási államtitkár és a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezetének az elnöke szólalt fel. Hangsúlyozta, hogy a 2020-as esztendő összetett, váratlan fordulatokban gazdag év volt, elsősorban a koronavírus-járvány miatt amely számos, előre eltervezett rendezvényt és eseményt meghiúsított.

- Az idei választások kivételt képeznek, ugyanis sikereket könyvelhettünk el minden szinten, hiszen a városi önkormányzat képviselő-testületében most már két tagunk, nevezetesen Kiss Gyula és Ladisity Melinda is képviseli a helyi magyarság érdekeit. A város vezetésében is több pozíciót megtartottunk, illetve erősödtünk – összegezett Vicsek Annamária.

A telepi Petőfi Sándor MMK melléképületét az idén újjáépítették, már csak a felszerelést kell bevinni

A telepi Petőfi Sándor MMK melléképületét az idén újjáépítették, már csak a felszerelést kell bevinni

Hozzátette, hogy a választásokon kívül sikerült még a járvány előtt megtartani a városnapi rendezvényt, viszont ezenkívül az összes többit már át kellett szervezni, vagy el kellett halasztani. A rendkívüli állapot idején az újvidéki magyarság is megállta a helyét, amikor a rászoruló, idősebb polgároknak segítséget nyújtottak.
– Büszkeséggel tölt el bennünket az az eredmény is, hogy a képviselő-testület augusztusi felállását követően a kérvényünknek eleget téve, Bori Imre tiszteletére egy új magyar utcanevet is kapott városunk. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületének felújítási munkálataira a város jövő évi költségvetése 61,4 millió dinárt irányzott elő. Az idén a melléképületet újítottuk fel, amit már csak be kell rendezni – nyilatkozta Vicsek Annamária.

A jövő évi tervekről szólva kiemelte, hogy az 1944/45-ös vérengzések áldozatainak tiszteletére egy emlékművet emelnek, amelynek kivitelezése már a befejezéséhez közeledik. Ez a szobormű várhatóan az év közepén kerül majd felavatásra. Az oktatás terén is sikereket könyvelhetnek el, hiszen a Sava Kovačević utcában lévő óvoda, valamint a telepi Dunavirág óvodában is sikerült magyar bölcsődei csoportot alakítani, ezekben magyar óvónő foglalkozik a gyerekekkel. Emellett Tiszakálmánfalván is egy új részt sikerült átadni az ottani óvodának, ahol bölcsődei csoport létesült. A következő időszakban elsődleges célként tekintenek arra, hogy egy önálló, magyar csoport működhessen itt. A faluban a Kör épületének felújítása is folyamatban van, amely valószínűleg még a tavasz folyamán befejeződik, Piroson pedig a temetőben egy kápolnát szeretnének felépíteni.

A konferencia végén Vicsek Annamária felkérte a polgárokat arra, hogy ha bármilyen meglátásuk van olyasmiben, amiben a párt segítségükre lehet, azt mindenképpen jelezzék, hiszen az újvidéki magyarságért dolgoznak és tevékenykednek.