2024. április 25., csütörtök

Aláírták a szerződéseket

Kishegyes község önkormányzata több mint száz mezőgazdasági termelőt támogat – A pályázó gazdák száma 30 százalékkal nőtt a korábbi évekhez képest

Szép karácsonyi ajándékot kapott Kishegyes község 108 mezőgazdasági termelője. Az önkormányzat mezőgazdasági alapjának pályázatán pozitívan bírálták el támogatási kérelmüket és aláírták a szerződéseket a vissza nem térítendő támogatásról. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat öt kategóriában hirdetett pályázatot és a termelőknek a jelentkezésre 10 nap állt rendelkezésre.

– Ezt a támogatási formát a múlt évben vezettük be Kishegyes községben, ezért elmondható, hogy ilyen téren még gyermekcipőben járunk. Viszont a pályázat iránt az idei évben megnövekedett az érdeklődés, ugyanis 10 nap alatt 125 beadvány érkezett hozzánk. Az előző évhez képest ez 30 százalékos növekedést jelent, annak ellenére, hogy csak nagyon rövid ideig volt nyitva a pályázat. Erre a sietségre a gyorsan közeledő év vége miatt volt szükség, és nem tudtuk tovább nyitva tartani. A beadványokat egy bizottság bírálta el, és összesen 108 pályázat esetében állapította meg, hogy minden feltételnek megfelelnek, és javasolta támogatásra – nyilatkozott Sándor.

Az önkormányzat a mezőgazdasági termelőket a következő kategóriákban támogatta: piaci asztalok bérleti díjában, a gazdaságok vagyonába történő beruházásban, az állatorvosi költségekben, mesterséges szaporítóanyag költségeire, valamint a biztosítási költségek kategóriában. Az alpolgármester elmondta, hogy a legnépszerűbb kategóriák az állatorvosi költségek és a mesterséges szaporítóanyag volt. Ezek esetében túljelentkezést tapasztaltak és az előlátott keretösszeg nem bizonyult elegendőnek.

– A korábbi évhez viszonyítva bővítettük a pályázók körét, az idén már a méhészek is pályázhattak az állatorvosi költségek visszatérítésére. A disznótenyésztők esetében plusz állatorvosi költségek jelentkeztek az év során, ezért számukra ez a pályázat kiemelten fontos volt. A mesterséges szaporítóanyag kategóriában is túljelentkezés volt, hiszen egyre többen vásárolnak minőségi szaporítóanyagot, mind a sertés-, mind a szarvasmarha-tenyésztők körében. Ez elengedhetetlen egy jó minőségű állomány létrehozásánál, ezért gazdasági hatással is bír – számolt be az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a gazdaságba történő beruházás kategóriában lehetett a legnagyobb összegre pályázni. Ezzel a kis- és közepes termelőket célozták meg, és maximum 42 ezer dinárra lehetett pályázni. Ebből az összegből a legkülönfélébb beruházások valósultak meg, pl. tenyészkos, anyakoca, fóliasátor, takarmánykeverő, palántálógép. Ha az önkormányzat által adott összeghez hozzászámoljuk a termelők önrészét, akkor szép beruházások valósulhattak meg – fogalmazott Sándor.

A szerződés-aláírás megtörtént, így a támogatások kifizetése már az idén megkezdődik néhány kategóriában, a többit pedig a jövő év elején fogják megvalósítani. Az önkormányzat a jövőben is szeretné megtartani ezt a pályázati kiírást, mondta az alpolgármester.
– Ezt a pályázatot szeretnénk megőrizni és tökéletesíteni. Az a célunk, hogy nagyobb összegekre is lehessen pályázni, ez természetesen a gazdák érdekeit szolgálja. A pályázatot a jövő évben is ki fogjuk írni, természetesen ehhez a minisztérium jóváhagyására is szükség van. A pénzügyi osztály már javasolt bizonyos pénzügyi feltételeket, de erről még konzultálnunk kell a termelőkkel is, hiszen az a célunk, hogy ezek az ő igényeiket szolgálják – fogalmazott Sándor.