2024. április 25., csütörtök

Templom, korona, mese mézeskalácsból

A topolyai Balassa Erzsébet számára a mézeskalács iránti szeretete nem újkeletű dolog, hiszen már gyermekkorában édesanyjával együtt sütötték a mézes süteményeket. A karácsony elképzelhetetlen az omlós, puha, fahéj illatú kalácsok nélkül, a Balassa családban több héten át zajlik a sütése, mindig ugyanaz a recept szerint.

-- Már vagy harmincöt éve ezt a receptet használom, még nagylány voltam, amikor ezt a receptet megtaláltuk egy újságban. Azóta kipróbáltam egy-két másik receptet, de mindig visszatértem ehhez a régi, jól bevált recepthez.

Használ valami titkos összetevőt?

-- A szeretetet. Igazából tényleg úgy érzem, hogy a szeretet a titkos összetevő. Megnyugvással tölt el az, amíg csinálom a mézeskalácsokat az adventi időszakban, magamba tudok szállni, nagyon rá tudok hangolódni a karácsonyra egy nyugodt légkörben, mert amikor elkezdem csinálni, akkor megszűnik minden körülöttem. Úgy vagyok vele, hogy a szeretet az, ami megkülönbözteti a mézeskalácsaimat a bolti kalácsoktól.
Az egész adventi készülődés a mézeskalácshoz kapcsolódik, pár éve elkezdtem adventi koszorút is készíteni mézeskalácsból, és emiatt már november közepétől nálam az előkarácsony hangulata uralkodik. Advent előtt már elkészítem az adventi koszorúkat, lehet bennük gyönyörködni és elfogyasztani is. Főleg a mézeskalács-készítésről szól, ha együtt lehet a család az ünnepekre, az idei év nem volt rendhagyó, de hát karácsonyra mindig együtt vagyunk, így történt ez most is.

 Mi mindent készítettek a mézes tésztából?
-- Az első mézeskalácsházat édesanyám csinálta az unokáknak, azután kezdtem én is mézeskalács-építészettel foglalkozni. Először egy mézeskalácsházat készítettem, utána megcsináltam a topolyai templomot, majd a Szent Koronát is. Az idősebbik lányommal, Emesével közösen csináltunk egy kis falut, emberekkel, jászollal, elkészítettünk egy régi topolyai városnegyedet a régi parkkal és a tóval. Amire Emesével igazán rádolgoztunk, az a Kis gyufaárus lány meséje volt, hiszen nyolc-tíz tálcára került fel a mese egy-egy részlete mézeskalácsból, valamint minden részlethez odaírtuk a mesének egy kis részletét.

 Mennyire időigényes egy-egy nagyobb forma elkészítése?
-- Nagyon időigényes, mert először meg kell álmodni, kitervezni, majd papírból kivágni a sablonokat, utána kisütni, díszíteni és ragasztani, amikor valamit rosszul ragasztunk azt újra kell csinálni, ez sok időt vesz el, de nagyon szeretjük csinálni.
 Az idén hány kiló mézeskalácsot sütött?
-- Az idén 16 kilót biztosan kisütöttem. Nagyon sokat eladok és rengeteget el is ajándékozok. Az év végi ünnepekkor az ismerősöknek, távoli ismerősöknek, rokonoknak, akiket meglátogatunk mindig mézeskalácsot viszek.