2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1

Az évtized versenyei (2.)

A Formula–1 2011 és 2020 közötti időszakának nagyobb részében egy csapat kimagaslott a mezőnyből, ilyen körülmények között pedig igazán emlékezetes futamok általában akkor születnek, ha ennek a domináns csapatnak a versenyzői öldöklő harcot vívnak egymással, vagy akkor, ha bajba kerülnek. A mögöttünk hagyott tíz szezon legjobb versenyeit felidéző sorozatunk második része sem szűkölködik ilyen esetekben.

A 8. hely: 2015, Magyar Nagydíj

Igazi érzelmi hullámvasúton vezeti végig a nézőt a Hungaroring 30. F1-es futama, amely az előző évi sérüléseibe belehalt Jules Bianchira való megemlékezéssel indul. A Ferrarik a második sorból rajtolva faképnél hagyják a Mercedeseket, Lewis Hamilton pedig csak a 10. helyen zárja az első kört, ezzel máris megalapozva egy jó versenyt. Sebastian Vettel győzelme nem forog veszélyben, mögötte viszont – a magyar pályától szokatlan módon – elszabadul az őrület, az 1-es kanyar számos kulcspillanatot hoz: Hamilton és Nico Rosberg autója is a Daniel Ricciardóval való koccanás során sérül meg. Vettel mögött Danyiil Kvjat, Ricciardo és az újonc Max Verstappen végez, ami fontos visszaigazolás a Red Bull nevelőprogramjának, hiszen először esik meg, hogy az első négy helyen egyaránt általuk felfedezett versenyzők futnak be.

A 7. hely: 2020, Szahíri Nagydíj

Egy egészen friss emlék, amely a nyúlfarknyi bahreini vonalvezetéssel, az éjszakai világítással, Hamilton hiányával és a levegőben lógó meglepetés illatával végig szürreális élményt nyújt. A Mercedeshez beugró George Russell a győzelem felé száguld, míg egy rádiós hiba miatt végzetes zűrzavar nem történik a kerékcseréknél. Ekkor az első körben kiforgatott, a mezőny végéről felkapaszkodó Sergio Pérez találja magát az élen, aki tíz év próbálkozás után váltja valóra álmát, és a dobogó tetején ünnepel.

A 6. helyen: 2012, Európa Nagydíj

Senkinek nem lopta magát a szívébe a valenciai kikötőben kialakított utcai pálya, de az utolsó ottani verseny zűrzavarok terén kitett magáért: Vettel alatt az élen áll meg a Red Bull, és Romain Grosjean Lotusával is ugyanaz a Renault-motorhiba végez a második helyen. Fernando Alonso a 11. rajthelyről előre törve szerez érzelmes hazai győzelmet, mögötte Kimi Räikkönen és – miután a hajrában Pastor Maldonado kiüti Hamiltont – visszatérése egyetlen dobogójával Michael Schumacher végez, igazi retró pódiumot szolgáltatva.

Körömrágós hátborzongás

A teljes káosz, amikor az eső vagy néhány baleset nyomán minden a feje tetejére áll, és az emiatt a 90 percet is jócskán meghaladó futam minden pillanatát átitatja a bizonytalanság és az izgalom. Amikor tényleg a kockás zászló meglendüléséig izgulni lehet a dobogósok vagy éppen a világbajnok kiléte miatt. Íme az évtized legjobb versenyeit rangsoroló sorozatból az az öt nagydíj, amelyek az elejétől a végéig körömrágós hátborzongással töltötték el a sportszerető nézőt.

Az 5. helyen: 2019, Német Nagydíj

Óriási felhőszakadás Hockenheimben, a csúszós pályán senki nem tud hibátlan maradni. Különösen az utolsó kanyar szedi az áldozatait: Charles Leclerc és Nico Hülkenberg is dobogós helyért hajtva csúszik a falba, de ront a sokáig magabiztosnak tűnő Hamilton is az első helyről. Végül Verstappen a legjobb a vízen járásban, Vettel az utolsó helyről rajtolva második, Kvjat a Toro Rossóval harmadik, teljes kavarodás a pontszerzők között, a fennállása 125. évét ünnepelni készülő Mercedesnek csak egy 9. hely jut.

A 4. hely: 2017, Azerbajdzsáni Nagydíj

Az ütközések napja: a rajtnál Valtteri Bottas Räikkönennel, később a két Force India egymással találkozik, a törmelékek miatt a piros zászlót is belengetik. Vettel mérgében, a biztonsági autó mögött koccan Hamiltonnak, amiért büntetést kap, de a brit meg az elmozdult fejtámlája miatt kényszerül soron kívül a bokszba, így Ricciardo kerül az élre, aki egy alkalommal három autót előzött egyetlen mozdulattal. A második helyre a hátulról visszazárkózó Bottas jön fel, miután a célvonal előtti utolsó méreteken gyorsulja le Lance Strollt.

A 3. helyen: 2014, Magyar Nagydíj

Ritka, vizes pályán startoló futam a Hungaroringen, ahol Hamiltonnak hátulról kell felkapaszkodnia, balesetek teszik töredezetté az akciót, Vettel pedig az évtized talán leglátványosabb mentését mutatja be egy megcsúszás után. A végén három különböző autó, Alonso Ferrarija, Ricciardo Red Bullja és Hamilton Mercedese hajt a győzelemért eltérő állapotú gumikon, az ausztrálnak pedig három körrel a leintés előtt sikerül mindkettőjükön áthámoznia magát.

A 2. helyen: 2012, Brazil Nagydíj

Bajnoki szezonzáró Interlagosban, ahol Alonsónak még van esélye elcsenni a címet Vettel orra elől – a német ráadásul megpördül, és az utolsó helyre esik az első körben. A szemelni kezdő eső sokakat behúz a csőbe a bokszkiállással, miközben Jenson Button, majd a meglepetésember Hülkenberg átveszi a vezetést. A német elesik a győzelem lehetőségétől, amikor az egyre nedvesebb pályán nekicsúszik Hamiltonnak. Alonso a második helyen, Vettel újra pontszerző, folyamatosan megy a számolgatás, de mivel az élen álló Button befogására a ferraris spanyolnak már nincs esélye, így zsinórban harmadszor is Vettelé a bajnoki cím.

Az 1. helyen: 2011, Kanadai Nagydíj

Aki látta, biztosan nem feledi: az összesen több mint négy órán át tartó futam, amit a pályára zúdult rengeteg víz miatt két órára megszakítanak. Mégis, az öt biztonsági autós szakasz ellenére is van bőven történés, helycserék és káosz. Button ütközik Hamiltonnal és Alonsóval is, emellett büntetés, defekt és taktikai kerékcserék miatt összesen hatszor jár a bokszban, a táv fele után az utolsó helyre esik, ám szenzációs felzárkózással visszakapaszkodik az élmezőnybe, és amikor a nyomása alatt Vettel a legutolsó körben kicsúszik, Button az élre áll, és megnyeri élete versenyét.