2024. április 24., szerda

Saghmeister elindult a Dakarra!

Mint ahogy arról már többször is hírt adtunk, a 2021-es Dakar-ralit január 3-a és 15-e között tartják meg Szaúd-Arábiában, s ezt a szervezők és a rendező ország is megerősítette. A jelen ábra szerint összesen 555 versenyző rajtol 321 járművel. A motorosok és quadosok kategóriájában 129-en indulnak, az autósoknál és az SSV-ben pedig 124-en állnak rajthoz. Összesen 144 újonc vág neki a sivatagnak, s 14. alkalommal így tesz majd a szabadkai Saghmeister Gábor motoros is, aki szombaton már a frankfurti repülőtéren várakozott, ott értük utol.

– Tizenkét órás várakozás vár ránk Frankfurtban, este kilenckor indul a gépünk, amelyen csak a versenyzők, az asszisztensek és a tévések lesznek. Egy héttel ezelőtt már Szaúd-Arábia megtiltotta a turisták beutazását, felfüggesztette a nemzetközi járatait, tehát nem is indulnak gépek. A mi jegyeinket is kizárólag a fő szervező intézhette.

Milyen kondícióban és milyen ambíciókkal vág neki ennek a versenynek?

– Tizennegyedik alkalommal veszek részt a Dakaron, ebből az elsőt lemondták, tehát tizenhárom startom volt, és ebből kilencszer célba értem. Az a tervem, hogy most tizedik alkalommal is sikerüljön ez.

A legnehezebb kategóriában, a szerelő nélküli versenyen indul. Milyen megpróbáltatást jelent ez, azonkívül, hogy gyorsnak kell lenni, és haladni a cél felé?

– A Malle Moto kategóriában, azaz a szerelő nélküli kategóriában a résztvevők egyharmada szokott indulni, hozzávetőlegesen 40-45 versenyző. Ez a legkeményebb kategória, hiszen nemcsak hogy magunknak kell a motorunkat szerelni – gumit szerelni, olajat, szűrőt cserélni –, de sátorban alszunk, és hajnali fél négykor kelünk, a sátort reggel szét kell szerelni, feltakarítani, és indulás! Ugyanígy este érkezés után fel kell állítani a sátrat, és elvégezni a pihenéshez szükséges minden munkálatot, a motor szerelésén kívül. Az a szabály, hogy senki sem segíthet, legfeljebb egy másik versenyző. Én évek óta jó kapcsolatban vagyok a romániai magyar versenyzővel, Gyenes Emánuellel, így mi egymásnak szoktunk segíteni. Rá számíthatok.

Tudjuk, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen még novemberben. Most milyen egészségi állapotban van?

– Valóban túl vagyok a fertőzésen, novemberben kaptam el a koronavírust, de indulás előtt csináltattam PCR-tesztet, és negatív lett az eredményem.