2024. április 16., kedd
SZÓFIGYELŐ

Korzózik

A korzózik ige eredetileg embereknek vagy lovas kocsiknak bizonyos utcában vagy útvonalon való esti vagy déli sétáját jelöli. Korzónak azt az utcát, útvonalat nevezik, amelyen a város népe a nap bizonyos óráiban nagy számban szokott sétálni.

A korzózás kiment ugyan a divatból, de maga a korzózik ige fennmaradt. Manapság nemcsak emberek sétáját jelölik vele, olykor állatokkal is kapcsolatba hozzák. Leginkább kutyák korzóznak: Már pihe-puha, tiszta, fésült bundában korzózik a póráz végén. – Ki tudja, hányan simogatják, etetik, miközben korzózik. – Csenge azóta már ismét régi társai oldalán korzózik a Kertvárosban. – Mindenhol minden utcában a kutyák korzóznak.

Egyéb állathoz is kötődik a korzózik ige: Körülötte fel-alá korzóztak a tigrisek. – Hangos, vidám ficserékelések végtelennek tetsző láncolatában korzóznak a nádas fölött, vagy ijedt vészkiáltással rebbennek széjjel. – A reptér parkolójában rénszarvasok korzóztak a kocsik között. – A delfinek és hattyúk Velence központjában korzóznak. – Egy lucfenyő alatt a fakérgen korzóznak a hangyák. – Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel korzóznak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, szívogatja a leveleket. – Egy anyamedve három bocsával korzózik az utcán, fényes nappal. – Egy barna bundás jószág éjfél előtt éppen Tusnádfürdő központjában korzózott. A medve egy hotel parkolójában jelent meg. – Kecskék korzóznak a walesi Llandudnóban. –– A halak sem szeretnek korzózni a búvóhely nélküli részeken. – Legalább húsz polip korzózott a walesi partokon, eddig megmagyarázhatatlan okokból. – Rókák korzóznak a Kis-Balaton jegén. – A szelektív hulladékgyűjtő sziget mögötti műanyag vödröknél egy méretes termetű patkány korzózott. – (A kutyák) ezt szokták csinálni, ha sün korzózik a kertben. – Arnóton találtuk, Miskolc mellett, két hete korzózik, de most tudtuk megfogni. – A hálóban két hüllő is korzózik: Ödön és Bödön ékszer-teknősök.

Olykor kézzelfogható vagy elvont dolog végzi a korzózás műveletét: Nini, koromszemcsék korzóznak a blúzán! – Már tíz éve a Marson korzózik az Opportunity. – Márciusi illatok korzóznak a szavakban.

Időnként a korzózik ige folyamatos cselekvésű melléknévi igeneve, a korzózó is használatba kerül: A kiskutya szürke szemei követték a föl-le korzózó nagykutyát. – Emlékként sok fényképet készítettek az erre korzózó négylábúakról. – A kalaptartón korzózó uszkár egész egyszerűen nem volt megfelelően rögzítve.