2024. április 20., szombat

Hétköznapoktól eltérő lelkesedéssel

Beszélgetés Jenován Flóriánnal örömről, lelki feltöltődésről

Tehetséges, fiatal zenészünk, Jenován Flórián a karácsonyi ünnepekben az újvidéki Szent Erzsébet-templomban és a szajáni Szent István Király-templomban bemutatott szentmiséken énekelt-orgonált a jelenlevők nagy örömére.

Milyen érzés volt Isten dicsőségére végig énekelni, végig muzsikálni az ünnepeket?

– Újvidéken az éjféli, illetve a karácsony napi nagymise zenei szolgálatát láttam el, szülőfalumban pedig a Szent Család ünnepén tartott igeliturgián szolgáltam. Azt hiszem, ünnepnapokon minden kántor a hétköznapoktól kissé életerő lelkesedéssel, átszellemültebben ül az orgonapadra. Így van ez velem is. Igyekszem valóban megélni az ünnepet, annak lényegét, lelkileg feltöltődni. Hitbeli meggyőződés kérdése, de azt hiszem, ez elengedhetetlen a „hiteles előadásmód” érdekében. A kántori szolgálat teljesítése nem olyan, mint amikor koncerten lép fel a művész. Itt nem magán az előadón van a hangsúly, hanem azon, amit közvetít, és ahhoz, hogy a kántor hitelesen közvetítse ezt az üzenetet, azt hiszem, elengedhetetlen az, hogy valóban higgyen abban, amiről énekel.

Az ünnepi misék számomra a lelki feltöltődést jelentik, annak ellenére, hogy igen fárasztó az egy-egy ünnepre való felkészülés: az énekrend megtervezésétől a kórus betanításáig sok munkát és időt igényel.

Az ünnepekben énekelt és kísért szerzemények közül melyek nőttek a legjobban a szívedhez?

– Az énekrendet igyekszem változatosan összeállítani. Próbálom a hívek által jól ismert népénekeket vegyíteni a gregorián énekekkel, illetve alkalomadtán művészi darabokat is a misébe illeszteni. Így volt ez a mostani ünnepekben is. Fontosnak tartom a népünk ajkán elő régi énekeink megőrzését, ezért is kezdtem el ezek gyűjtésével foglalkozni, valamint aktívan a liturgiában használni őket – ezek ugyanis a kedvenceim.

(Fotó: Bozsoki Valéria)

(Fotó: Bozsoki Valéria)

Hogyan lett belőled ilyen jó orgonista?

– Tanulmányaimat kiskorom óta zongoraszakon folytatom.  Hatodik-hetedik osztályos koromban kezdtem a templomban orgonálni. Orgonán kizárólag egyházzenét játszok, hiszen ahogy említettem, orgonálni soha nem tanultam az iskolában, de ettől eltekintve szeretem az orgonazenét, igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani. Ha viszont valamivel szemben erős kételyeim vannak, tanácsokat kérek, és kapok is a kedves orgonista kollégáktól – Rontó Márta tanárnőnek és Tóth Elvira bánáti kántornőknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

Ebben az esztendőben milyen öröm ért?

– Számomra az egyik legnagyobb megtiszteltetés az, amikor elmondhatom, hogy az Újvidéki Művészeti Akadémián Kinka Rita zongoraművésznő, egyetemi tanárnő növendéke vagyok. Októberben első helyezést értem el a Sremska Mitrovicán megrendezett nemzetközi zongoraversenyen, az International Sirmium Festen. Az év folyamán számos új embert, barátot ismertem meg. Eltekintve a vírus okozta zűrzavartól, nem mondhatom rossznak a napokon belül mögöttünk álló évet. Számos szép emlék él bennem, és igyekszem csak a jóra összpontosítani, hiszen a negatívumok maguktól is mindig szembetűnők. Ezért inkább a szép és jó dolgokra összpontosítok.

Az Európa Kollégiumban laksz, mellette van a szép Szent Erzsébet-templom, ahol orgonálsz. Zenészként mit jelent neked mindez?

– A kollégiumban az elektromos zongorám lett a szobánk dísze. Azt hiszem, most az ünnepek alatt ő is fellélegezhet, legalábbis egy rövid ideig, amíg nem gyakorlok rajta. A gyakorlás egy részét tehát a saját hangszeremen, illetve a kollégium dísztermében lévő zongorán végzem, de nem kivételek ez alól az akadémia gyakorló hangszerei sem.

Örülök annak, hogy Vajdaságban létrejöhetett egy olyan intézmény, mint az Európa Kollégium. Egyedülálló, amit létrehoztak! Amellett, hogy a hallgatóknak minden feltétel adott a jó munkavégzéshez, ügyelnek a magyar kultúra ápolására és elmélyítésére is, aminek kifejezetten örülök! Az már csak ráadás, hogy a Szent Erzsébet- templom és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szomszédságában van. Ez jelentősen megkönnyíti az egyetem mellett végzett munkámat.

Minek örülsz legjobban?

– A művészettel foglalkozni nem könnyű dolog, és ha nincs meg a támogató családi környezet, akkor bizony elég nehéz boldogulni.

Aminek a legjobban örülök, az az, hogy a családom támogat a céljaim elérésében. Ha kudarc ér, segítenek felállni, ha örömre van okom, akkor velem örülnek.

Hol hallgathatjuk majd a zongora- és orgonajátékodat?

– Reményeim szerint az új évben már koncertezhetünk. Az idén számos fellépést visszamondtak, ami igen lelombozó élmény egy előadóművésznek. Különböző ötleteim és terveim már vannak az elkövetkező évre, meglátjuk, mit sikerül megvalósítani közülük – mondta Jenován Flórián.