2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

FRISSÍTETT – Ma dönthetnek a szilveszteri szabályokról

Az újév első hónapjában heti rendszerességgel számítanak vakcina-szállítmányra

A köztársasági egészségügyi válságstáb ma 15 órakor ülésezik, ahol döntést hoznak arról, milyen járványügyi intézkedések lesznek hatályban az újévi ünnepnapok alatt – jelenti a Szerbiai Rádió és Televízió.

Ana Brnabić miniszterelnök a Kurir tévének előzőleg azt nyilatkozta, hogy a válságstáb kedden ülésezik majd. Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy miért odázzák el a döntést, a kormányfő kifejtette: igyekeznek akkor dönteni a szabályokról, amikor annak eljött az ideje. A miniszterelnök kifejtette: ha túlságosan korán foganatosítanak rigorózus intézkedéseket, az jó az egészségügyi rendszer stabilitásának a szempontjából, ám tönkreteszi a gazdaságot. Az egészségügyi válságstáb politikus és egészségügyi szakértő tagjai között kiváló a párbeszéd, ám álláspontjuk olykor eltér egymástól, tette hozzá Ana Brnabić.

Az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai között konszenzus alakult ki az újévi ünnepek ideje alatt alkalmazandó intézkedések tekintetében, azaz egyikük sem támogatja, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóan búcsúztassák a polgárok az óévet. Eddig nem hivatalos értesülések szerint azt szorgalmazzák, hogy december 31-én a vendéglátóhelyek 17, vagy legfeljebb 20 óráig fogadhassanak vendégeket, ám ha addig tovább csökken a napi esetszám és/vagy a pozitivitás aránya, akkor megtörténhet, hogy 22 óráig.

Branislav Tiodorović epidemiológus szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a polgárok idén nem búcsúztathatják szervezetten, vendéglátóhelyeken, vagy különböző termekben az óévet. Az egészségügyi szakértők nem támogathatják, hogy a különböző létesítmények december 31-ről január 1-re virradó éjszaka 1, vagy 2 óráig nyitva tartsanak, fejtette ki Branislav Tiodorović, mondván, hogy a járványhelyzet a korábbiakhoz képest valamelyest valóban jobb, ám közel sem annyira, mint azt szeretnék. A kórházak kapacitásai beteltek, elsősorban a legnagyobb városokban, érvelt Branislav Tiodorović az Informer napilapnak adott interjújában. Valamivel korábban Branislav Tiodorović a Kurir napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy ideális esetben december 31-én a kora esti órákig tartanak nyitva a vendéglátóhelyek – legfeljebb 20 óráig –, majd január 1-jén semmilyen létesítmény nem működhet, míg 2-án kizárólag az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és az üzemanyag-töltő állomások. 

Predrag Kon epidemiológus egyetért azzal, hogy idén nem lenne szabad szervezetten búcsúztatni az óévet. Amennyiben a járványügyi korlátozásokat tovább enyhítik, a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai készek tiltakozni, azaz egyértelműen kimondani, hogy ezt határozottan ellenzik, magyarázta a szakértő. Mint azt leszögezte, akkor, amikor a kórházak kapacitásai beteltek, és amikor továbbra is sokakat ápolnak az intenzív terápiás részlegeken, semmi helye az éneklésnek és az ünneplésnek. Predrag Kon a Prva tévének nyilatkozva közölte: a jelenlegi körülmények között végzetes lenne a korábbi években megszokott módon szilveszterezni. Ha most hibáznak, január közepén ismét jelentősen növekedni kezd a fertőzöttek száma, húzta alá Predrag Kon.

Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója a Nova portálnak nyilatkozva arra kérte a válságstáb egészségügyi szakértő tagjait, hogy legyenek következetesek és tartsanak ki álláspontjuk mellett, mivel nem jött el a korlátozások enyhítésének az ideje, sőt, a doktornő szerint azokat ismét szigorítani kellene.

SZERBIA NEM MARAD VAKCINA NÉLKÜL

A koronavírus-járványhoz kapcsolódóan az elmúlt napok másik legfontosabb témája az immunizáció volt, ami hivatalosan csütörtökön kezdődött meg. Aznap szimbolikusan elsőként Ana Brnabić, valamint Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter (egy nappal az oltást követően elmondta, hogy nem alakultak ki nála mellékhatások), valamint Predrag Kon kapták meg a Pfizer–BioNTech SARS–CoV–2 elleni vakcináját. Ezt követően az idősotthonok lakóinak az oltása kezdődött meg, összhangban a jelenleg hatályos immunizációs operatív tervvel. Először belgrádi és újvidéki idősek otthonainak a lakói kapták meg a vakcinát, majd a következő napokban egyebek mellett niši, kragujevaci, Novi Pazar-i és magyarkanizsai idősek vehették fel a védőoltást, a sajtóelentések értelmében az írásos beleegyezés aláírását követően. Szerbia a java részt szerbek lakta észak-koszovói helyi önkormányzatokba is küldött az oltóanyagból, ennek okán a pristinai vezetés felháborodottságának adott hangot, mert az elmondások szerint a vakcina nem legális úton, azaz nem a Pristinában elfogadott jogszabályokal összhangban érkezett Koszovóba. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkárának beszámolója szerint eddig 700 személyt immunizáltak országszerte.

Azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban a vakcináció tekintetében, megoszlik a politikusok és az egészségügyi szakértők véleménye. Ana Brnabić biztos benne, hogy január folyamán 1 millió adagnyi vakcina érkezik Szerbiába. A Pfizer a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója, ám emellett az is bizakodásra ad okot, hogy az eddigi párbeszéd igencsak gyümölcsözőnek bizonyult, emelte ki Ana Brnabić, majd megismételte, hogy az államfő és az egészségügyi miniszter közreműködésével folyamatosan tárgyal a többi gyártóval, ezért január elején az orosz és a kínai gyártóktól is érkezhet vakcina. Mindezt figyelembe véve az immunizáció folyamatos lesz, nyomatékosította Ana Brnabić.

– A vakcináció az idősek otthonaiban a tervek szerint zajlik. Hamarosan a többi, különösen veszélyeztetett társadalmi csoport, mint amilyenek az egészségügyben dolgozók, valamint a Belügyminisztérium és a katonaság munkatársainak, továbbá a szociális védelmi rendszerben, vagy az oktatásban dolgozók immunizációja is megkezdődik. A napokban elkezdenek működni a telefonos, valamint az elektronikus központok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vakcinát igénylő polgárok telefonon, vagy e-mailben jelezzék szándékukat. 2021 első felében a lakosság nagyobb részét immunizáljuk – fejtette ki Ana Brnabić.

Predrag Kon szerint januárban 50 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcina érkezik Szerbiába, majd februárban ennél valamivel több. „A következő év első negyedében Szerbia 340 ezer adagnyi vakcinára számított, beleértve ebbe a kínai és az orosz oltóanyagot, ám nagyjából 290 ezer adagnyi érkezik majd, mert a Pfizer képtelen kiszállítani a kért mennyiséget.” A remények szerint januárban már a kínai és az orosz vakcina is megérkezik, ám alaptalan arra számítani, hogy az ország minden egyes egészségházában mind a három védőoltás rendelkezésre áll majd, magyarázta Predrag Kon, aki úgy véli: ha minden a tervek szerint alakul, az év első három hónapjában 300 ezer adagnyi vakcinával immunizálják a polgárokat.

Korábban Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter azt mondta, hogy januárban hetente több mint 50 ezer adagnyi Pfizer-vakcina érkezik Szerbiába, míg tegnap bejelentette, hogy az államfő javaslatának értelmében a következő szállítmányt Koszovóba továbbítják, de nemcsak a szerb lakosság, hanem minden más nemzetiségű polgár számára. Ez összhangban áll Aleksandar Vučić korábbi nyilatkozatával, hogy Szerbia a rendelkezésére álló oltóanyag egy részével a térség országait is segíteni tervezi.

2693 FERTŐZÖTT – 47 ELHUNYT PÁCIENS

A szombat és a tegnap között eltelt egy napban országszerte 11 399 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 2693 eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 23,62 százalék. Hivatalosan egy nap alatt 47 Covid-páciens hunyt el, ezzel 3030-ra növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 0,93 százalék. Országszerte 9731 személyt gyógykezelnek a kórházakban, mesterséges lélegeztetésre pedig 305 páciensnek van szüksége.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentésének értelmében előző nap a tartomány területén 664 új fertőzést jegyeztek, 196-ot Újvidéken. A tartományi székváros mellett Pancsován, Nagybecskereken, Szabadkán, Nagykikindán és Palánkán a legválságosabb a helyzet.

A szociális védelmi rendszer bennlakásos intézményeiben 1715 fertőzött lakót és 828 fertőzött alkalmazottat jegyeznek.