2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – A biztonságos jövő a cél

A gazdasági nehézségek ellenére növelik a közszféra béreit jövőre

Szerbiában meg kell őrizni a békét és a stabilitást, valamint a létfontosságú nemzeti érdekeinket – jelentette ki ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök évzáró, illetve a 2021-es évre előretekintő sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a jelenlegi legfontosabb célok egyike, hogy biztonságos jövőt kell biztosítani a polgároknak.

A jövőre nézve a másik nagy és fontos kérdés az állampolgárok egészségének megvédése, hangsúlyozta az államfő.

Vučić a harmadik számú elemi kérdésként az életszínvonal további emelését említette meg. – Ide tartozik a fizetések, nyugdíjak és egyéb bevételek emelkedése, a küzdelem a tiszta levegőért, a jobb utak, vasutak és gázvezetékek kiépítése, illetve a katonaság és a rendőrség megerősítése – mondta.

A köztársasági elnök kitért a bérek alakulásának a kérdésére. Úgy fogalmazott, hogy már a decemberi fizetések esetében sikerül elérni az 560–570 eurós országos átlagos értéket, Belgrádban a fizetések ennél is magasabbak lesznek, a fővárosi átlag 700 eurósnak számít az év végén. Január elsején növelik az egészségügyi dolgozók béreit öt százalékkal, az elmúlt évben mintegy harminc százalékos növelés volt már ebben a szektorban, emlékeztetett. A közszféra többi ágazata 3,5 százalékos bérfejlesztésre számíthat újévtől. Áprilisban újabb növelés következik, ami öt százalékos lesz. A Szerbiai Hadseregben tíz százalékos, azaz kétszer nagyobb lesz a fizetésemelés.

Az egyik legfontosabb kérdés továbbra is az egészségügyi rendszer erősítése lesz, új kórházak épülnek, de az immunizáció is folytatódik. Januárban még 80 ezer Pfizer gyártású védőoltás érkezik, de más forrásokból is szavatol az állam oltóanyagot. Egyetlen nyugat-balkáni országnak sincs még ebben a pillanatban védőoltása, csak Szerbiának, előbb vette kezdetét az oltás itthon, mint egyes uniós tagállamokban, jelentette ki Aleksandar Vučić.

Nagy, ambiciózus terveink vannak, a körülmények ellenére – szögezte le a köztársasági elnök.