2024. április 16., kedd

Ötnapos akcióval sikerült karácsonyra kimenteni egy beteg kutatót az Antarktiszról

Kalandfilmbe illő mentőakciót hajtottak végre az Antarktiszon az elmúlt napokban, miután kiderült, hogy a Davis kutatóállomásról el kell hozni egy beteg ausztrál állampolgárt. A művelet ausztrál, amerikai és kínai résztvevői még egy Airbus A319-es repülőgépet is bevetettek, hogy sikerüljön karácsonyra biztonságos helyre venni a beteget.

Az akciót a szerencse is segítette, rögtön az elején. Egy kínai jégtörő éppen jókor tartott egy közelben lévő kínai kutatóállomás felé, így használni tudták a rajta állomásozó helikoptereket a mentéshez. Ezek segítségével átszállítottak egy csoport ausztrált Davisből a sarkvidék egy közeli pontjára, hogy ott olyan kifutópályát alakítsanak ki, ahol le tud szállni egy sítalpas repülőgép.

Eközben egy amerikai, Basler típusú sítalpas kisgép felvett egy ausztrál orvost a szintén az Antarktiszon található Wilkins repülőtéren. Mire végzett a több mint kétezer kilométeres úttal, a kifutópálya is elkészült, így újabb majdnem háromezer kilométert megtéve elrepült a betegért, majd visszatért a repülőtérre.

Wilkinsben eddigre már készen állt egy Airbus A319-es utasszállító repülőgép, ami szentestére az Ausztráliához tartozó Tasmania fővárosába, Hobartba szállította a pácienst, aki így megkaphatta a szükséges orvosi ellátást.

A mentőakció ausztrál vezetője, Kim Ellis szerint nagyon ritkán szembesülnek ekkora kihívást jelentő feladattal, de a megvalósítás jól példázza a déli sarkvidéken virágzó nemzetközi együttműködést. Ausztráliának jelenleg nincs sítalpas repülőgépe a térségben, de ez nem akadályozta meg azt, hogy kimentsék a beteget. Ellis külön kiemelte a leszállópálya építőinek bátorságát és kitartását.

A Wilkins repülőtér fenntartása egyébként már önmagában is komoly erőfeszítéseket követel, ahogy az az alábbi videóból is látszik: