2024. április 19., péntek

Kevesebb pénz, több dolgozó a zombori közigazgatásban

A városi képviselő-testület az idei év utolsó értekezletén jóváhagyta Zombor 2021-es költségvetését. Legtöbb pénzt (35,58%) a kommunális fejlesztésre és a nagyberuházásokra fordít a város. A közigazgatásra, a városi tanács a közgyűlés és a vagyonjogi ügyész működésére 12,26%-ot terveztek, kevesebbet, mint korábban, mert a megszorító intézkedések folytán jelentős megtakarítások történtek.

A csaknem 3,454 milliárd dináros költségvetés 22,65 százalékát fordítják társadalmi tevékenységekre, oktatásra 17,94%-át.

Nem szavazott a költségvetés mellett a Szerbiai Demokrata Párt frakciója (Metla 2020), mert egyenesen tékozlónak, pazarlónak találta a költségvetési eszközök felhasználását, A városi közigazgatás jövő évi káderterve is vita tárgya lett. A közigazgatásban jelenleg 168-an vannak alkalmazásban, és még 51 személyt kívánnak foglalkoztatni, zömmel állandó munkaviszonyban, ami a pártkáderek elhelyezésének gyanúját veti föl.

– Megdöbbentő a városi adminisztráció létszámának 30 százalékos növelése, miközben a világjárvány miatt a gazdaság, a kis- és középvállalkozások zöme a puszta fönnmaradásért küzd – érvelt a Metla 2020.

A Vajdasági Párt túlzónak találta, hogy a helyi önkormányzat székhelyén, a megyeházán jövőre 38,5 millió dináros beruházást terveztek. Képviselőjük, Stevan Varga szerint ezt a kiadást minimálisra kell csökkenteni, és a többit szociális juttatásra fordítani, amit a jövő évi költségvetésben indoklás nélkül 50 000 euróval megkurtítottak.

– Tévedés volt az iskolasportra tervezett összeg növelése, hiszen nincs is iskolasport. Az iskolák többsége nem rendelkezik megfelelő tornateremmel. Inkább azon kellene gondolkodni, hogy biztosítsuk az oktatási intézményeknek a korszerű testnevelés igényeit kielégítő tornatermeket. Egyébként is, milyen sportrendezvényekre tervez pénzt a város, amikor a pandémia miatt tilosak a tömegrendezvények – vetette fel a helyi képviselő. A Vajdasági Párt nem értette, miért kellett csökkenteni a Művelődési Központnak, a Városi Múzeumnak és a Történelmi levéltárnak járó juttatást. Rákérdezett, hogy mi van a Duna Menti Svábok Múzeumába eddig beruházott pénzzel, és az miért nem működik? Pedig a gyűjteményt elhelyezhették volna a Városi Múzeum falain belül is, és ezzel megtakaríthattak volna valamennyit – vélte Varga, aki üdvözölte a döntést, hogy a város támogatja a 43 és 45 év közötti nők hazai vagy külföldön történő mesterséges megtermékenyítését. Mint mondta, a jelenlegi demográfiai katasztrófa közepette fontos a gyermekre vágyó szülők támogatása óhajuk megvalósításában.