2024. április 19., péntek

Virológus: A vírus tovább mutálódik

Tanja Jovanović virológus hangsúlyozta, hogy a koronavírus mutálódik, azonban mutációjának sebessége nem olyan gyors, havonta egy-két mutáció fordul elő.

A szakember a Tanjugnak elmondta, hogy az új koronavírustörzs esetében a mutációk egy vírusizolátumon belül halmozódtak fel.

Hozzátette, hogy az új törzs immunhiányos személyek fertőzéséből származik, akik nyolc hétnél hosszabb ideig szenvedtek a vírus okozta betegségben, ekkor a szervezetükben egyéni mutációk történtek. „Az immunhiányos betegek kezelésében alkalmazott terápia befolyásolta a vírus jellemzőinek változását" – magyarázta Jovanović.

A virológus elmondta továbbá, hogy a vírus várhatóan tovább fog mutálódni attól függően, hogy mennyire kering a természetben. „Minél tovább tart a keringés, annál magasabb lesz a mutációs ráta” – mondta a szakember.

Jovanović, aki a köztársasági Válságstáb tagja, úgy véli, hogy nem szabad enyhíteni az intézkedéseken. Rámutatott, hogy egy kis türelemre és fegyelemre van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi kedvezőtlen járványügyi helyzetből gyorsabban kijuthassunk.