2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Nézők a világbajnokságon

KÉZILABDA

Korlátozott számban nézők is lehetnek a januári, egyiptomi rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzésein. A TASZSZ orosz hírügynökség a nemzetközi sportági szövetségre (IHF) hivatkozva adott hírt róla, hogy a járvány közepette is beengedik majd a szurkolókat a meccsekre, bár az arénák nem lehetnek tele. Kiemelték: a jelenlegi helyzet szerint a lelátói helyek harminc százalékát tölthetik meg nézőkkel. A 32 csapatos tornán a doppingügyekben elmarasztalt Oroszország is részt vesz, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) múlt heti ítélete nyomán életbe lépett szankciók miatt nem használhatja sem a nemzeti lobogót, sem az orosz himnuszt.

A világbajnokságot január 13. és 31. között rendezik Egyiptomban. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahol négy hatos csoportban játszanak a résztvevők. A középdöntőcsoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

RÖPLABDA

Negyeddöntő Szabadkán

A szabadkai Spartacus és az újvidéki Vojvodina ma 18 órai kezdettel játssza le a szabadkai sétaerdei csarnokban a hazai röplabdakupa negyeddöntőjének első mérkőzését. A kimondott esélyes a címvédő újvidéki gárda, amely december 30-án lesz a visszavágó házigazdája.

December 26-án kerül megrendezésre a Niš és a Ribnica párharcának visszavágója is. Az első meccsen a Ribnica nyert 3:2-re. A kragujevaci Radnički és a tavaly döntős Partizan már korábban bejutott a negyeddöntőbe.

SÍFUTÁS

Börtönben az olimpiai bajnok

Gyorshajtás és kábítószer-birtoklás vádjával hét hónap börtönbüntetésre ítélték Petter Northug kétszeres olimpiai bajnok norvég sífutót. A már visszavonult klasszis sportoló augusztus közepén hazafelé tartott a Trysilben lévő nyári síiskolából, amikor az Oslo és Trondheim közötti autópályán igazoltatták, mert luxusautójával 168 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, holott 110 km/h volt a megengedett legnagyobb sebesség. Az eljáró rendőrök azt gyanították, hogy Northug kábítószer hatása alatt állt vezetés közben, ezért vérmintákat vettek tőle, később pedig házkutatást tartottak az otthonában, ahol 6 gramm kokaint és 0,64 gramm más narkotikumot találtak, amit lefoglaltak. Northug már akkor elismerte bűnösségét, a bíróság pedig most úgy döntött, hogy a börtönbüntetés mellett a vezetéstől is eltiltja.

A 13-szoros világbajnok norvég sífutó a 2010-es vancouveri téli olimpián megnyerte az 50 kilométeres klasszikus számot, és csapatsprintben is győzött. Ugyanott a 4×10 kilométeres váltóban ezüst-, az egyéni sprintben bronzérmes lett. Northugnak nem a mostani volt az első összeütközése a törvénnyel, 2014 májusában például alkoholos befolyásoltság alatt balesetet szenvedett az autójával, majd elhagyta a helyszínt. Az esetet többszöri hamis vallomással súlyosbította, ezért ötven napot börtönben kellett töltenie, és öt évre elveszítette a jogosítványát.

JÉGKORONG

Rekordár egy Gretzky-kártyáért

Rekordáron, 1,29 millió amerikai dollárért kelt el egy árverésen a legendás kanadai jégkorongozót, Wayne Gretzkyt ábrázoló játékoskártya. A négyszeres Stanley-kupa-győztes, az örökrangsorban gól-, gólpassz- és pontkirály csatárról az újonc NHL-es szezonjában, 1979-ben készült a kártya. Ez az első hokis játékoskártya, amelyért több mint egymillió dollárt adtak. Egy ugyanilyen, Gretzkyt ábrázoló kártyáért 2016 augusztusában 465 ezer dollárt fizettek, és eddig ez az összeg jelentette a rekordot.

ÖKÖLVÍVÁS

Orosz elnök

Az orosz Umar Kremljovot választották elnöknek a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) közelmúltban megtartott virtuális kongresszusán. A gyűlésen 155 nemzeti szövetség képviselője vett részt, az új vezető a szavazatok 57,3 százalékát gyűjtötte be a voksoláson. Az elnöki posztra heten pályáztak. Az évek óta nehéz anyagi helyzetben lévő és botrányoktól hangos AIBA-val a NOB 2018 novemberének végén befagyasztotta a kapcsolatot, majd tavaly júniusban megvonta tőle a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját, kizárva ezzel az AIBA-t az ötkarikás játékokról. A kongresszust eredetileg Budapesten tartották volna, de a világjárvány miatt virtuálisan rendezték meg.