2024. április 19., péntek

Vincze Lóránt: Közös nagy siker a Minority SafePack Uniós támogatása

Az Európai Parlament nagy többséggel támogatta az őshonos kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack polgári kezdeményezésről szóló állásfoglalást.

Az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, a kisebbségek érdekében történt fejleményének nevezte Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja az Európai Parlament csütörtökön megszavazott határozatát a Minority SafePackés a kisebbségi jogok támogatásáról.

Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda műsorában Vincze Lórántnak, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN elnökének a nyilatkozatát hallhattuk az üggyel kapcsolatban.

Vincze Loránt elmondta, döntő többséggel,a 694-ből 524 szavazattal fogadta el az Európai Parlament a Minority SafePack kezdeményezést támogató állásfoglalást.

– Ez háromnegyedes támogatást jelent. Így a Minority SafePack az első olyan európai polgári kezdeményezés, amelyről plenáris vitát rendezett, és állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament. A szavazással, és a hétfői plenáris vitával az Európai Parlament a lehető leghatározottabb jelzést adta az Európai Bizottságnak, hogy indítsa be a jogalkotást a kezdeményezésekre alapozva. Ez egy nagy győzelem számunkra. Az állásfoglalás legfontosabb része, hogy az Európai Parlament nemcsak támogatja a kezdeményezésünket, hanem fel is szólítja a bizottságot, hogy kezdje meg a jogalkotást annak alapján. Az Európai Parlament többek között kimondta azt, hogy az Uniónak ösztönöznie kell a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét biztosító tagállami intézkedéseket. Ki kell dolgoznia a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályozások közös keretét. A parlament felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, és biztosítsa ezen jogok érvényesítését. A parlament ugyanakkor szorgalmazza az Európai Unió és az Európa Tanács közti, egymást kölcsönösen erősítő együttműködést a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelme terén – mondta Vincze.

A határozat felkéri az Európai Uniót és a tagállamait, hogy a finanszírozási programok tervezésekor vegyék figyelembe a nemzeti és nyelvi kisebbségek igényeit. Úgy véli, hogy a többnyelvűség és a kulturális sokszínűség védelme a regionális fejlődés és innováció motorja, ezért a strukturális és beruházási alapoknak, valamint a kohéziós alapoknak ezt figyelembe kell venniük.

– Hosszú és nehéz utat jártunk be a Minority SafePack-kel, amióta az RMDSZ kezdeményezésével megszületett, és a FUEN felkarolásával útjára indult. 2013-as elindítása óta valószínűleg többet sikerült elérnünk, mint amire sokan számítottak. Az európai törvényszéken legyőztük a Bizottságot, nemzeti és európai üggyé emeltük a kezdeményezést, kisebbségi szolidaritási mozgalmat építettünk köré, több mint egy millió százhúszezer hitelesített támogató aláírást gyűjtöttünk, 11 tagállamban átléptük a küszöbértéket, és sikerült magunk mellé állítanunk sokakat a többségből, döntéshozókat parlamenteket és kormányokat, És végül, az Uniós polgárok képviselői, az Európai Parlament képviselői is az ügyünk mellé álltak. Mindenkinek köszönjük a támogatást, Erdélyből, a Kárpát-medencéből, és Európából. Ez nagy közös siker. Együtt indultunk el ezen az úton, és ahogyan haladtunk, egyre többen lettünk. Ma már mi vagyunk többen. Eddig közvetlenül tudtuk befolyásolni időnk eredményességét, az utolsó lépést azonban az Európai Bizottságnak kell megtennie. Rajtuk áll, hogy meghallják-e ezeket a hangokat, és tesznek-e egy bátor lépést egy olyan Európa irányába, amelynek minden polgára egyenlő, és amely értékként tekint a kisebbségi nyelvekre és kultúrákra. Január 15-ig ez is kiderül, a munka viszont folytatódik – magyarázta Vincze Lóránt.