2024. március 29., péntek

Matić: Márciustól 1525-en vesztették el munkahelyüket a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt márciustól Szerbiában 1525 ember vesztette el munkahelyét a turisztikai ügynökségekben – nyilatkozta Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva. A városi szállodák mellett legnagyobb csapás az idegenforgalmi irodákat érte.

– A szervezett utazások megszűntek az idén, ennek egyenes következménye, hogy elbocsátásokra került sor, emberek százai maradtak munkahely nélkül, függetlenül attópl, hogy határozatlan vagy határozott időre voltak alkalmazásban, illetve szerződéssel dolgoztak – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az állam 2020-ban csak az idegenforgalmi ügynökségeknek 1 milliárd 800 millió dinár támogatást nyújtott.

A téli idényről szólva elmondta, hogy az üdülő- és síközpontokat, vendéglátóipari létesítményeket közösen fogják ellenőrizni az idegenforgalmi és az egészségügyi felügyelőségek. Szavai szerint csak az elmúlt hétvégén 44 idegenforgalmi jellegű és 52 egészségügyi ellenőrzést hajtottak végre, és 17 esetben írtak ki büntetést.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jövő év nyarán stabilizálódik a helyzet az idegenforgalomban.